fbpx

Évértékelő a megyeházán az egyházi felekezetek képviselőivel

Közös évértékelő találkozóra hívta meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a történelmi magyar egyházak képviselőit december 18-án a csíkszeredai megyeháza márványtermébe. Az ünnepséget a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa nyitotta meg. Az előadás után Dobos Alpár, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Energiagazdálkodási Ügynökség munkatársa ismertette a templomok, műemlékek energiahatékony fűtéséről szóló útmutatót.
Borboly Csaba megyeelnök megköszönte a sok jó tanácsot, melyek segítik a politikusok, köztisztviselők munkáját.
– A bizalom jegyében többet elérhetünk – jegyezte meg. Hangsúlyozta az egyház szerepét azon települések esetében, amelyeken a lélekszám 300 alatti, hiszen sok esetben az egyetlen közintézmény a plébánia, továbbá ott, ahol a politikai töredezettségnek köszönhetően nehéz volt a közös hangot megtalálni, az egyházi felekezetek segítségével sikerült a közös irány megtalálása.
– A történelmi egyházak tulajdonában lévő épített örökségünket megóvni hivatott program, amely 2001-ben indult Hargita Megye Tanácsa közbenjárásával, mára már a közösség érdekeit szolgálja egy gyümölcsöző bizalmi viszonyban – mondta a megyeelnök, kiemelve az egyházi alkalmazottak munkájának fontosságát a kistelepüléseken, ahol a kis létszám ellenére a felelős személyekre sok feladat hárul, továbbá a civil, vállalkozói, kulturális és önkormányzati szféra képviselői mellett az egyházi intézmények képviselői olyan réteget alkotnak, amely a közösségek szempontjából releváns problémákról kellőképpen tájékozott, közvetítő szereppel bír a helyi közösségek meg a megyei adminisztráció között. – Az egyházak közvetítő ereje hihetetlenül erős, a jövőben folytassuk az együtt gondolkodást.
Az elöljáró jövőre mint célt a fiatalok elvándorlásának megakadályozását fogalmazta meg az egyházi képviselők számára, megemlítve a korábban bemutatott kutatás lehangoló eredményeit, a megyei tanács munkatársainak pedig rá kell készülniük a jövő évi pályázatok lekérésének előkészítésére. Végezetül felkérte a jelenlévőket, hogy a továbbiakban nyugodtan forduljanak Hargita Megye Tanácsához, mind az elnökhöz, mind Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökhöz.

Csíkszereda, 2014. december 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.