fbpx

Éves közgyűlést tartott a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

A turizmus területén történt fejlesztésekről és az elkövetkező időszak terveiről számoltak be a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás idei éves közgyűlésén, amelyet március 24-én, kedden tartottak a csíkszeredai megyeházán. A társulásnak alapító tagja Hargita Megye Tanácsa is, további tagjai Hargita megyei önkormányzatok. A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Gál Tünde, a fejlesztési társulás elnöke és Mezey Zsolt igazgató.

A jelenlevőket Gál Tünde köszöntötte, és a társulás irányelvei után ismertette a közgyűlés napirendi pontjait. Ezt követően elsőként a 2014-es tevékenységi beszámolót mutattak be: a társulás elindított egy turisztikai hírlevelet, amelyet megkapnak a polgármesteri hivatalok, vendéglátó egységek képviselői és turisztikai szakemberek. A havonta megjelenő hírlevél az elmúlt hónap tevékenységeiről számol be, illetve tájékoztat többek között a kirándulási lehetőségekről, az aktuális programokról, közérdekű turisztikai információkról.  A társulás munkatársai az év folyamán meglátogatták a partnertelepüléseket is, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki az önkormányzatok képviselőivel, turisztikai felelőseivel, illetve az értékleltár elkészítésében is fontos szerepe volt a karavánozásnak. Emellett turisztikai konferenciákon és kiállításokon vettek részt, illetve szerveztek turisztikai fórumot és műhelymunkát, ezzel segítve a szakmai párbeszédek kialakulását, jó külföldi példák átvételét. Készítettek egy 28 oldalas, háromnyelvű turisztikai ajánlót is, amelyet a szakirányú rendezvényeken osztottak ki. Fotópályázatot is hirdettek, amelynek anyaga katalógusaik alapanyagául szolgált. A franciaországi Vienne megyében jól működő modell alapján alakították ki a tevékenységi tervet, ennek alapján pedig turisztikai programcsomagokat is kidolgoztak a fontosabb rendezvényekre, mint a Székelyföldi Lovas Ünnep vagy a Székelyföld Napok. Létrehozták a visitinharghita.ro honlapot, amely a megye átfogó turisztikai honlapja, és ezen megtalálhatóak lesznek majd a turisztikai attrakciók, a szolgáltatások, vendéglátó egységek, programok, orvosi ellátóegységek stb., minden olyan információ, amelyre szüksége lehet a megyénkbe látogató turistának. A promóciós tevékenység részeként a Hargita Stúdióval együttműködve rendszeresen készül a Látogató című műsor, amely a térséget mutatja be, ezt hazai és magyarországi televíziók is vetítik – ismertette a tavalyi év tevékenységi beszámolóját Mezey Zsolt.

A Recultivatur európai uniós projekt keretében fejlesztik a Mária utat, amelyet Molnár Sándor projektkoordinátor mutatott be. Az El Camino mintájára kialakított zarándokút Hargita megyei szakasza 550 km, összeköti nemcsak a katolikus, hanem az ortodox kegyhelyeket is. Minden útnak színe és száma van, a jelzések festését önkéntesek segítségével oldják meg. A fejlesztési társulásnak összekötő szerepe van a projektben, fogalmazott Molnár Sándor, hiszen a fejlődés Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda önkormányzata, az egyház és a civil szféra összefogásának köszönhető. A tavaly elkészítettek egy Hargita megyei zarándokfüzetet, illetve egy másik kiadvány a csíksomlyói zarándokprogramot összesíti. Bekapcsolódtak az Iskola másként programba, amelynek keretében próbálják a gyerekeket kivinni a természetbe. Mivel van igény rá, zarándokvezető-képzést indítanak, illetve zarándokkalauz-honlapot működtetnek. A fejlesztésekre folyamatosan próbálnak bevonni pályázati forrásokat – mondta Molnár Sándor. Barti Tihamér alelnök arra kérte a megye északi térségének képviselőit, hogy toborozzanak önkénteseket a jelzésfestéshez, mivel azon a részen gyengébben halad a Mária út kijelölése.

Gál Tünde bemutatta a 2014-es év pénzügyi beszámolóját, amelyet – akárcsak a tevékenységi beszámolót – egyöntetűen elfogadtak a tagok.

Az idei tervekre vonatkozóan Mezey Zsolt elmondta, hogy folytatják a havi hírlevél kiadását, amely minden hónap utolsó csütörtökén jelenik meg. A turisztikai katalógusok sorozatát is folytatják újabbak kiadásával évszakokra lebontva: tavaszi-nyári, illetve őszi-téli programajánló, és tovább fejlesztik a megyei turisztikai honlapot is. Kovászna és Maros megyével közösen a visitseklerland.ro honlapon is dolgoznak. Folytatják a Látogató című műsort, szakmai lapokban igyekeznek minél több alkalommal megjelentetni a megyét, a Marosvásárhelyi Rádióval közösen turisztikai műsorokat terveznek. Több év kihagyás után partnerségben megszervezték idén a Kerge Olimpiát Hargitafürdőn, amelyet országos tévécsatornák is sugároztak. Továbbra is tervezik turisztikai programcsomagok összeállítását, a szakirányú eseményeken való részvételt, illetve saját rendezvények szervezését, a fotó- és videopályázat folytatását, számolt be Mezey Zsolt. A pénzügyi tervet Gál Tünde ismertette, a tagok mindkettőt elfogadták.

HKFT kozgyules 2015.03.24-2

A társulásnak nincs adóssága, a korábbi nehézségeken felülkerekedtek a lelkes és lelkiismeretes csapat munkájának köszönhetően, értékelte Borboly Csaba. Tevékenységük eredménye az eladott vendégéjszakák, síbérletek, belépők növekedésében követhető. A csapat tagjai rendszeresen találkoznak a tagokkal és a szakmai partnerekkel, szerepük, hogy a háttérből segítsék a szakterület fejlődését, mondta a megyeelnök.

A tagok továbbá elfogadták a tagdíjat, valamint az alapító okirat és a szervezési-működési szabályzat módosítását.

Csíkszereda, 2015. március 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.