fbpx

Székely termékek és hungarikumok

Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke meghívásának eleget téve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett pénteken a hungarikumokkal és az erdélyi értékek népszerűsítésével kapcsolatos megbeszélésen Kolozsváron.

A kolozsvári felújított Sport Aréna protokoll termében Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrehozott Székely termék védjegyről, és a megye agrárstratégiájáról számolt be. Hargita Megye Tanácsa a Székely termék védjegy bevezetésével a minőségi, egészséges székely élelmiszerek piacra jutását kívánja szolgálni. Jelenleg 81 termelő, 630 terméke rendelkezik Székely termék védjeggyel.

– A Székely termék védjegy levédésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a székely gazda munkájának gyümölcseit tesszük az európai fogyasztók asztalára – emelte ki Borboly Csaba. A Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet 2013 tavaszán jött létre, 16 egyesület és cég, valamint 5 egyéni vállalkozó közreműködésével, hogy a védjeggyel rendelkező termelőket összefogja.

A székely termékek értékesítése különböző vásárokon is történik, mint a havi vásárok, amelyet minden hónap harmadik szombatján tartanak Csíkszeredában, a megyeháza oszlopcsarnokában, a tavaszi és a karácsonyi vásár a Szabadság-téren, vagy a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Hargita Megyei Agrárkamara által közösen szervezett Az a szép vásár Bukarestben.

A tanácselnök ismertette a munkahelyteremtő közösségi vállalkozásokat, szövetkezeteket, mint a Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet, a székelykeresztúri szövetkezeti tejgyár kezdeményezés, a Burgonyaértékesítési Szövetkezet a Csíki-medencében, valamint a kis vágóhidak.

Borboly Csaba előadásában bemutatta a Vidékfejlesztési Közösségközti Fejlesztési Társulás pályázati programjait, amely lehetőséget kínál a Hargita megyei gyümölcsfeldolgozó egyesületek konyháinak felszerelésére, támogatja a megye lovasegyesületeit, a mezőgazdasággal, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai egyesületeknek, valamint a szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők helyi és megyei egyesületeinek nyújt támogatást.

A tanácselnök arról is beszámolt, hogy március 19-én Kecskeméten aláírták a Duna Régió Szakképzési Klaszter alapító okiratát, és örömének adott hangot, hogy az utóbbi időben a szakképzés és a szakoktatás előtérbe kezd kerülni. Éppen ezért a helyi szakoktatási lehetőségeket, képzéseket kihasználva szeretnének Hargita megyében a szakiskolák profiljainak megfelelő tangazdaságokat létrehozni, a gyakorlati tudás elsajátítása érdekében. Jelenleg öt településen zajlik szakiskolai képzés: Gyergyószentmiklóson (állategészségügy), Csíkdánfalván (állattenyésztés), Gyimesfelsőlokon (agróturisztika), Csíkszentmártonban (növénytermesztés) és Székelykeresztúron (zöldség-, gyümölcstermesztés).

Borboly Csaba megítélése szerint a turizmus fenntartható formában a helyi gazdaság egyik fontos pillérévé válhat, hisz fontos kultúra- és identitásépítő szerepet is játszhat a térségben, ráirányíthatja a figyelmet Hargita megye belső értékeire.

Borboly Csaba előadása megtekinthető a Székely termék honlapon.

A Székely termék védjegyről készített kisfilmet a Hargita Stúdió.

Csíkszereda, 2015. március 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.