fbpx

Évet értékeltek Gyergyóremetén

Január 25-én, vasárnap tevékenységi beszámolót tartott Gyergyóremete Helyi Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala a helyi közösségi házban. A polgármesteri hivatal tavalyi tevékenységét Laczkó-Albert Elemér polgármester ismertette. A találkozón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér alelnök is.

Igencsak sikeres évet tudhat maga mögött Gyergyóremete, hisz a tavaly több mint 8 kilométer utat javítottak fel, rendbehozták a műfüves sportpályát és a körülötte lévő teret, bővítették a település víz- és szennyvízcsatorna hálózatát, felújították az alszegi óvodát, a tejporgyári iskolát és a három csoportos napközis óvodát, ugyanakkor egy haszonjárművet vásároltak, amivel a falugondnok kiszállítja az ebédet. Ezen kívül népi hangszereket vásároltak és székely ruhákat készítettek, így fellendült a népzene oktatás a faluban. A 2014-es Gyergyóremetei Falunapokon ezért a kimagasló teljesítményért Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megye Közszolgálatáért díjat adományozta a Gyergyóremetei Polgármesteri Hivatalnak, és az V. Székelyföld Napokon átadott Orbán Balázs-díjat is Laczkó-Albert Elemér polgármester vehette át.

Tavaly november végén adták át Gyergyóremetén a 153C jelzésű megyei út feljavított szakaszát, illetve a csutakfalvi Kossuth utca leaszfaltozott szakaszát, a hat méter széles megyei útnak a szélét megerősítették, megemelték az aknatetőket, lefektették a víz- és csatornahálózatot. Az utat az áfából visszaosztott pénzből javították fel.

Gyergyóremete Hargita megyéért sokat tett és tesz, élen jár és példát mutat. Az sem véletlen hogy az államelnök-választás első fordulójában Gyergyóremete érte el a legjobb részvételi arányt a megyében, 62%-ot.

A vasárnapi megbeszélésen ugyanakkor szó esett az idei év költségvetéséről, a folyamatban lévő és tervezett beruházásokról, fejlesztésekről, valamint a felmerülő kérdések és problémák felvetésére is teret biztosítottak.

Remetét életképes közösség lakja, amely megérdemli a fejlődést szolgáló beruházásokat, mint amilyen az EU-komfortos hulladéklerakó lesz. Mint ismeretes Hargita Megye Tanácsa a Környezetvédelmi Ágazati Program 2. tengelyén 46 millió euró értékű projektet nyert, amelynek a finanszírozási szerződését 2013 októberében írták alá. Ennek a projektnek egyik legnagyobb, több mint 14 millió euró értékű beruházása Gyergyóremetén valósul meg. Idén január 9-én aláírták a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszere projektjének talán legfontosabb szerződését, amely a gyergyóremetei EU-konform végleges hulladéklerakó kivitelezésére vonatkozik. A munkavégzés jogát a bukaresti Hidroconstructia Rt. erdélyi részlege által vezetett cégcsoport nyerte. A munkálatok befejezésének határideje: 2015. október 31. Ebben a hulladékrakóban fogják tárolni a megye nem újrahasznosítható háztartási hulladékát az elkövetkező tíz évben.

Az éves beszámolón a megyei elöljárók ismertették a Hargita megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer projektet vetített képes előadás formájában, amely az alábbi linken tekinthető meg:

http://hargitamegye.ro//upload/public/megyei_hulladek_projekt_bemutato_20150123.pdf

Csíkszereda, 2015. január 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.