fbpx

Falusi vendégasztal – felmérik az igényt

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság november 30-ig tartó tájékoztató kampányt kezdeményezett azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye azt a rendelet-tervezetet, amely a falusi vendégasztalok (Punctele Gastronomice Locale) működését szabályozná és tenné lehetővé.

Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely termék védjegy tulajdonosa kiemelt fontosságot tulajdonít ennek a kezdeményezésnek, amely erősítheti a hagyományos és székely termékek mozgalmát, hogy a helyben előállított termékeket helyben tudják értékesíteni a termelők.

A falusi vendégasztalok azt a célt kívánják szolgálni, hogy lehetőséget adjanak a termelőknek, a kisgazdáknak, akik falun élnek és dolgoznak, hogy helyi termékként értékesítési lehetőségeik legyenek törvényes keretek között.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tervezettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az kellő konzultálással, az érintettek széles körű bevonásával még jobbá tehető, ezért a közösségi térben konzultációra bocsátotta a témát.

A megyeelnök szerint a térségi kisvágóhídak vagy kisvágópontok kialakítása rendkívül sürgető, hisz csak ezáltal válik lehetővé a falusi vendégasztalok gördülékeny működtetése.

– A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerősödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövő megteremtéséhez – fogalmazott Borboly Csaba.

– Nekünk az a dolgunk most, hogy minél több vidéken élő emberhez eljusson az üzenet, hogy lesz-e jelentkező erre a kezdeményezésre, hisz vannak előnyei és hátrányai is – véli Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.

Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetője elmondta: a főhatóság elindított egy felmérési akciót országos szinten, hogy tisztába legyen körülbelül hány személy igényli ezt a tevékenységet folytatni. A falusi vendégasztal keretében napi két féle levest, két féle főételt és 2 féle desszertet kell elkészíteni, és aznap azt el is kell fogyasztani. Ezeket az ételeket a higiéniai előírásoknak megfelelően készíthetik csak el. Ilyen fajta tevékenységet csak autorizált fizikai személyek és családi vállalkozások, valamint cégek végezhetnek.

A cégek a következő dokumentációt adják le az állategészségügyhöz:

– személyi igazolvány másolata

– vállalkozói bizonylat

– alaprajz, arról a helyiségről, ahol a tevékenység fog zajlani

http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc

A dokumentáció elfogadása után egy tisztiorvos helyszíni terepszemlét tart és ha mindent rendben talál, akkor a kérelmező megkapja a regisztrációs számot amellyel hivatalosan működhet. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdaságban megtermelt gyümölcsöt és zöldséget felhasználva készítse el a vendégasztal kínálatát. A hús alapanyag csak engedélyezett kisvágóhídról vagy kisvágópontról származhat.

A falusi vendégasztal iránt érdeklődők a helyi tanácsnál jelentkezhetnek és a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai igény esetén kiszállnak a helyszínre és ismertetik a működési feltételeket.

A falusi vendégasztalról az Aktuálisban

November 10-én, pénteken 18 óra 30 perctől az Erdélyi Magyar Televízióban láthatják a Hargita Stúdió által készített Aktuális című adást, melynek témája a falusi vendégasztallal kapcsolatos rendelet-tervezet. A készülő tervezetről Csata Orsolya műsorvezető Püsök Lászlót, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetőt és Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatóját kérdezte.

Az adás megtekinthető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=zuJQX2ATKQE

Térségi fórumokra várják az érdeklődőket

November 15-29. között Hargita Megye hét térségében szerveznek fórumot a helyi gasztronómiai pontok tervezet ismertetése érdekében, amelyre meghívják Ladó Zsoltot, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjét is.

Elsőként november 15-én 14 órától Galócáson, a Dumitru Gafton Általános Iskola sporttermében a Maroshévíz és környékén élők számára ismertetik a kezdeményezést.

November 16-án 15 órától Gyergyóremetén a közösségi házban várják a Gyergyó térségi érdeklődőket.

November 20-án 15 órától Szentegyházán, a kultúrotthonban ismerkedhetnek a kezdeményezéssel, amelyre az Udvarhely-Sóvidék-Homoród-mente érdekeltjeit várják.

Alcsík számára november 21-én 17 órától a csíkszentmártoni Baka János Könyvtárközpontban, Felcsík számára november 22-én 18 órától a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal nagytermében tartanak fórumot.

Gyimes és környéke november 23-án 16 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban fejtheti ki véleményét a tervezettel kapcsolatosan.

A fórumsorozat utolsó állomása Székelykeresztúr lesz, november 29-én 16 órától a Molnár István Múzeum épületébe várják a Keresztúr és környéke lakóit, akik érintettek lehetnek a témában.

Csíkszereda, 2017. november 9.

 669 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás