fbpx

Farkas pusztított Csomafalván

28 juhot ölt meg egy farkas a gyergyócsomafalvi Tőke Lőrinc gazdaságában. A ma reggeli órákban a csomafalvi polgármesteri hivatalban folytatott megbeszélésen értesült a történtekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki az alpolgármesterrel közösen felkereste a károsultat, és helyszíni videón beszéltek a kárbejelentés és a hatékony vadgazdálkodás fontosságáról.

– Ezek az állatok tegnap még legelésztek. Hatalmas veszteség ez az állattartó gazda számára, akinek juhállománya felét egyetlen éjszaka alatt elpusztította a farkas – fogalmazott az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A megyeelnök megítélése szerint, ha ma a miniszteri rendelet nem úgy fog kijönni, hogy az a vadgazdálkodás és a természet számára hozzon előnyös megoldást, akkor nagyon nagy gondok lesznek a hétköznapok tekintetében.

– Ha Grațiela Gavrilescu miniszterasszony a rendeletet az előterjesztett formában  adja ki, akkor tovább kell tiltakoznunk, hisz az a forma ahogy közzétették az végrehajtatatlan. A vadászok kell ügyeljenek a természet egyensúlyára, másfél éve nincs semmiféle beavatkozás, ez nincs rendben! – mondta el a helyszínen Borboly Csaba.

Azt szeretnénk elérni, hogy a miniszterasszony a medvék és farkasok esetében jóváhagyott beavatkozási kvóta megszabásakor vegye figyelembe a következőket: a kvóta legyen arányos az egyedek számával, ami egyre növekszik Hargita és a környező megyékben – bírálta a mára esedékes miniszteri rendeletet a megyeelnök.

Jánosi-Borsos Attila alpolgármester azt is nehezményezte, hogy a tetemeket elszállító cégnek előre kell fizetni.

– Idén már öt nagy vadkár volt a településen, juhok és szarvasmarhák estek áldozatul. A szomorú az, hogy bent a faluban történnek a károk, nem kint az erdőn, bejárnak a vadállatok a lakott részekre – hangsúlyozta Gyergyócsomafalva alpolgármestere.

Egy fél évvel ezelőtt a megyei tanácsokra „nyomták” a tetemek ügyét, de még a végrehajtási előírás nem jelent meg – beszélt a rendszer kuszaságáról Borboly Csaba.

– Nincsenek szavaim, hogy mekkora veszteség ért. Hiába a villanypásztor, a kutyák a farkas hatalmas pusztítást végzett. Megevett egy-kettőt közülük, a többit csak megölte – mondta elcsukló hangon a károsult gazda.

Borboly Csaba arról is beszélt, hogy tegnap éjszaka levélben fordult a megye polgármestereihez, kérve őket, hogy minden olyan település, ahol sorozatos medvetámadás volt, tegyen le igénylést.

Várhatóan csak azok az igénylések lesznek figyelembe véve, ahol az alábbi feltételek teljesülnek: legalább 2-3 támadás történt az elmúlt három hónapban, amelyekre megtörtént a kárjelentés. Van kármegállapító jegyzőkönyv minden támadáshoz, továbbá legyenek fotók az állattetemekről. A megyei tanács és vidékfejlesztési egyesülete segíteni fog a vadásztársaságokkal való egyeztetésben, az igénylés ügyében – írta levelében Borboly Csaba.

– A pillanatnyi beavatkozás nem megoldás, hisz vadgazdálkodás nélkül nincs egyensúly a természetben – summázta a megyeitanács-elnök helyszíni videójában.

A vadkárok ügyében tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/  vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/

Csíkszereda, 2017. augusztus 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.