fbpx

Utolsó lépés Székelykeresztúr Kőrispatakon át Maros megyével való összeköttetése érdekében

Megjelent az elektronikus közbeszerzési oldalon, a SEAP-on a 136A jelzésű Kőrispatak és Maros megye határa közti megyei besorolású út felújítására vonatkozó kiírás. Augusztus 23-án 15 óráig jelentkezhetnek az érdeklődő cégek. A munkálatok becsült értéke 6,629,535 lej.

Bár több év után végre sikerült kézbe venni a fejlesztést, már a felújításra vonatkozó közbeszerzés kiírása előtt a bürokrácia okozta akadályokba ütköztünk. A megyei tanács szakemberei korábban összeállították a kiíráshoz szükséges dokumentációt az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) elutasította kérve, hogy változtassanak bizonyos dolgokat a stratégián, magyarázzák meg az elbírálási faktorokat, leküzdve ezen hátráltató akadályt a közbeszerzés megjelent a SEAP-on már csak komoly cégek jelentkezésére van szükség, hogy elkezdődhessen a felújítás, és jövőre aszfalton járhassunk a Kőrispataktól Maros megye határáig tartó, Erdőszentgyörgy felé vezető megyei úton – fogalmazott Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a kiírás kapcsán. Hozzátette, lehetőséget kell teremteni fiataljainknak a hazatérésre, és ez az utak építését is jelenti, jó, hogy erre megvan a közös szándék. Megjegyezte, a Kőrispatak–megyehatár szakasz felújítása kapcsán meglepődve tapasztalta, hogy hónapokig kellett várni a majdani aszfalton zajló autósforgalom környezetvédelmi engedélyezésére, holott eddig is jártak ott autók. Ez a romániai bürokrácia – summázta.

A 136A útszakasz elsősorban az esőzések következtében rongálódott meg, mivel az ilyenkor felgyűlő csapadék elszállítása egyelőre nincs megoldva, mert a sáncok vagy hiányoznak vagy a vízhordalék lerakódása miatt felteltek. Az útszakaszon található átereszek is megrongálódtak, a kivitelezés során ezek is felújításra vagy kicserélésre szorulnak. Az elmúlt időszakban csak karbantartási munkálatokat végeztek, ez is indokolja a felújítás sürgősségét. Ha a közbeszerzésre jelentkezik vállalkozó, továbbá nem lesz óvás, már idén megjelennek az első munkagépek a helyszínen, és a következő évre várhatóan végezhetnek a négy kilométeres szakaszon.

Törekednünk kell a megyehatár két oldalán lévő falvak összekapcsolására, az összekötő utak járhatóvá tételére, mert ez hatással lesz a rokoni, gazdasági kapcsolatokra. Könnyebb lesz a helyi lakosság élete, valamint a megkönnyített közlekedés révén várhatóan fellendül a térség turizmusa, hiszen az aszfaltozott úton a turisták egyszerűbben megközelíthetik a megye jellegzetességeit – fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette, ha az említett útszakasz felújítása megvalósul a község és környéke, bár az utóbbi évtizedekben gazdaságilag hátrányos helyzetbe került, a fejlesztések révén kitörhet ebből az állapotból, és Székelyföld egyik új központjává, közlekedési csomópontjává válhat.

Csíkszereda, 2017. augusztus 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.