fbpx

Fel kell karolni a fiatal vállalkozókat

Fiatal vállalkozók támogatásáról, a fiatalok kompetenciáinak fejlesztéséről, önkéntességről, jó példák bemutatásáról szólt az Európai Unió négy szabadságelvének napja című nemzetközi rendezvény, amelyet az EU3doms projekt részeként szerveztek meg május 5-én, pénteken a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában.

Az eseményt a Vita az Európai Unió négy szabadságának jövőjéről – EU3doms projekt részeként az Európa a Polgárokért programban szervezték meg, amelynek romániai partnere Hargita Megye Tanácsa. A pénteki találkozó körbejárták, hogy milyen lehetőségek, illetve akadályok vannak a fiatal vállalkozók előtt az uniós és a hazai joggyakorlatban.

Az EU3doms projekt fő célkitűzése egy vitasorozat indítása Európa jövőjéről, különös tekintettel az Európai Unió négy szabadságelvéről. Az EU3doms különböző módszerek segítségével – például kiállítások, versenyek, flash-mobok, élőkönyvtárak, EU-modellek vagy sikeres történetek megosztásával – jut el a szélesebb közönséghez és nyújt egyfajta fórumot a vitára az európai polgárok számára, hogy kifejtsék véleményüket, és hogy kiemeljék a döntéshozatalban való részvételük jelentőségét.

A hivatalos megnyitón Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte a fiatalokat és a partnerországok képviselőit. Megítélése szerint az Európai Unió négy szabadságelve közül mi jobbára csak a negyedikkel, a szabad mozgással élünk, hisz nagyon sok fiatal megy el külföldre dolgozni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy a veszélyeket emeljük ki és ezekkel foglalkozzunk. Holott a krízisben ott rejtőzik nemcsak a veszély, hanem a lehetőség is.

– Segítenünk kell a fiatalokat, hogy éljenek ezekkel a szabadságjogokkal, és ne csak a szabad mozgásra koncentráljunk. Fontos, hogy a fiataloknak megmutassuk azokat a lehetőségeket, amelyeket ezek a szabadságelvek magukban rejtenek – hangsúlyozta az alelnök.

A fiatal vállalkozók támogatásáról András Előd, a csíkszeredai Sapientia EMTE Hallgatói Önkormányzatának alelnöke kérdezte Csák Lászlót, a Planificatio cég vezetőjét, aki Borboly Csaba megyeitanács-elnök Régiók Bizottságában folytatott munkáját is segíti szakértőként, valamint Kozma Istvánt, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) elnökét, Csíkszentsimon fiatal polgármesterét.

A kerekasztal-beszélgetést követően díjazták a Vita az Európai Unió négy szabadságának jövőjéről elnevezésű fotó- és kollázsverseny legjobbjait, majd vállalkozástörténeteket osztottak meg sikeres helyi vállalkozók.

A folytatásban három témakörben folytak beszélgetések a márványteremben: fiatalok és vállalkozások, önkéntesség, valamint oktatás témakörben.

Csíkszereda, 2017. május 5.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.