fbpx

Felcsíki adomány a megyei kórháznak

Öt intenzív terápiás ágyat adtak át hétfőn, július 13-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára, amelyeket a Felcsík Kistérségi Társulás által szervezett adománygyűjtésből vásároltak. A támogatás értéke 61 300 lej.

A kórház épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Konrád Judit, a kórház menedzsere elmondta, az intézményben folyamatban van az osztályok visszarendezése a járvány előtti állapotokra, továbbá egy tamponzóna kialakítása a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba érkezők számára, az intenzív terápiás ágyakat pedig ide fogják elhelyezni. „Ezek az új intenzív terápiás ágyak így most pont jókor érkeznek, meglesz a helyük, a piros zónába fognak kerülni” – mondta a menedzser. Hozzátette, a kórház alkalmazottai közül sokan a környező településeken dolgoznak, ezért különösen értékes ez az adomány, az, hogy a helyi közösségek ily módon támogatják az intézményt. „Ez megerősít bennünket a munkánkban, erőt ad az itt dolgozóknak, hisz még nincs vége a kihívásoknak” – hangsúlyozta a menedzser.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke azt mondta, az adomány révén jelezni kívánták a kórház személyzetének, hogy elismerik tevékenységüket, a munkát, amelyet végeznek a térség lakossága érdekében. A lakossági adományokhoz hozzátette támogatását a szentdomokosi, szenttamási, jenőfalvi, karcfalvi és dánfalvi közbirtokosság is. Jére Elemér, a jenőfalvi közbirtokosság elnöke megköszönte a közbirtokosságok vezetőinek a segítséget, és a közbirtokossági tagoknak is, hogy a nevükben segíthették a kórházat.

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke arra mutatott rá, hogy példaértékű a felcsíkiak szolidaritása. „Felcsíkon együtt dolgoznak az önkormányzatok, bevonják a közös munkába a közbirtokosságokat, az egyházak és iskolák vezetőit, és közös ügyként tekintenek a problémákra. Bízom benne, hogy Hargita megyében a szolidaritás továbbra is prioritás lesz” – fejtette ki Borboly Csaba.

A Felcsík Kistérségi Társulás adománygyűjtéséből a Hargita Megyei Mentőszolgálat is részesült, 5400 lej értékben. Péter Szilárd, a mentőszolgálat igazgatója elmondta, az adományból az informatikai rendszerüket fejlesztették, ami a munkatársaik biztonságát szolgálja, munkáját segíti. Péter Szilárd a kistérség, de a megyei tanács folyamatos támogatását is megköszönte.

A mentőszolgálat vezetője is adott adományt a kórháznak: az Erdélyi Mentőcsoport csíkszéki tagszervezete nevében átadott a kórháznak egy adományba kapott, 33 ezer lej értékű, többnyire sebészeti orvosi eszközt.

Az intenzív terápiás ágyakért Bartha István, a kórház intenzív terápiás osztályának vezetője is köszönetet mondott, kiemelve, ezek fontos eszközök a megfelelő intenzív terápiás betegellátás megvalósulása érdekében.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és Hargita Megye Tanácsa felhívására válaszolva az elmúlt hetekben további adományok érkeztek a kórházba: a bánkfalvi közbirtokosság két, a betegek élettani funkcióit ellenőrző monitort adományozott, a Viking Kft. légkondicionáló gépet vásárolt a kórháznak, a Könnyebb Holnapért Egyesület két kezelőkocsit adott át a tüdőgyógyászati osztálynak, a Mereu Aproape Egyesület pedig 83 300 lej értékben tízezer darab egyszer használatos köpenyt juttatott el a kórházhoz. Az RMDSZ kérésére, Ninghszia-Huj Autonóm Terület jóvoltából 500 sebészeti maszkot és 150 védőoverallt is kapott a kórház.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.