fbpx

Raportőrnek választotta a Régiók Bizottságának oktatási szakbizottsága (SEDEC) Borboly Csabát 

Fókuszban a fiatalok foglalkoztatásának fellendítése

Raportőrnek választotta a Régiók Bizottságának oktatási szakbizottsága (SEDEC) július 9-i ülésén Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, aki jelentést készít az oktatás témakörében.

A Covid-19 világjárványt követően a bizottság helyreállítási stratégiának része a július 9-i ülésen elfogadott programjavaslat is, amely által gondoskodnak arról, hogy az EU digitális átállása az ifjúságfoglalkoztatási szakpolitikák alapvető építőeleme legyen. Az elfogadott bizottsági javaslat – A fenntartható versenyképességet, társadalmi méltányosságot és rezilenciát célzó európai készségfejlesztési program – segíti a fiatalok foglalkoztatásának fellendítését, ambiciózus és számban kifejezhető célkitűzéseket határoz meg a továbbképzés (a meglévő készségek fejlesztése) és az átképzés (új készségek elsajátítása) tekintetében, amelyeket az elkövetkezendő öt évben kell megvalósítani. 

A bizottság a program 12 intézkedésével az elhelyezkedéshez szükséges készségekre összpontosít azáltal, hogy szövetségesként együttműködik a tagállamokkal, a vállalatokkal és a szociális partnerekkel a reform érdekében. A program célja, hogy a szociális jogok európai pillérében rögzített, a képzéshez és az egész életen át tartó tanuláshoz való jog Európa-szerte érvényes legyen, a városoktól kezdve a távoli, vidéki területekig, mindenki javát szolgálva.

Borboly Csaba jelentésének célja, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a felnőttképzés és átképzés területén, amelyek nagyban hozzájárulnak majd a tagországokban a járványidőszak után a gazdaság helyreállításához, tekintve, hogy az elmúlt hónapok megszorításai több szektorban is a munkaerő leépítését eredményezték. A jelentés olyan javaslatokat tartalmaz majd, amelyek elősegítik a fiatalok foglalkoztatását, munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket, mindezt a felnőttképzés és átképzés lehetőségeivel megoldva.

“Az Európai Bizottságnak lépéseket kell tennie a tagállamok, régiók és városok támogatására az oktatási és képzési rendszereik tekintetében. Ebben az időszakban az oktatási rendszerek adaptálása, helyreállítása és korszerűsítésé kulcsfontosságú. Ezért fontos kérni az Európai Bizottságot, hogy a válság utáni támogatási programokba vonja be a digitális oktatást, a szükséges felszerelés megszerzését, valamint az ilyen helyzetekre való felkészítését a tanároknak” – emelte ki Borboly Csaba. 

Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a régióban minden lehetséges lépést megtesznek a különböző ágazatok támogatására. 

„Regionális önkormányzatként minden erőfeszítést megteszünk, hogy támogassuk a gazdaságot, turizmust, mezőgazdaságot, munkahelyek megmentését, új foglalkoztatási lehetőségek megteremtésén dolgozunk, és nem utolsó sorban fontosnak tartjuk a minőségi oktatás biztosítását” – jelentette ki a megyeelnök.

Hozzátette, hogy ehhez szükséges az EU támogatása és figyelme is: „Az EU politikának nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a regionális különbségekre, különösen a kevésbé fejlett régiókra. Fontos a digitális oktatás cselekvési tervének a megváltoztatása, ezáltal elősegítve a kevésbé fejlett régiókban élő diákok és fiatalok oktatási teljesítményét, mivel a régióban sok család küzd a megfelelő felszerelés hiányával” – mondta.

Az elfogadott programjavaslat elősegíti a digitális átállás régóta esedékes felgyorsítását, elismerve az átállásban rejlő lehetőségeket és bizonytalanságokat. Ennek érdekében értékeli és fejleszti a folyamatosan változó munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez nélkülözhetetlen készségeket és kompetenciákat. Mindez további ösztönzést kaphat a fentebb említett program által.

 

Csíkszereda, 2020. július 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.