fbpx

Felelős döntésre, hatékony válaszokra van szükség

Megtartotta júliusi rendes ülését Hargita Megye Tanácsa

Folytatódik a költségvetés-módosítás megvitatása, használaton kívüli ingatlanok értékesítésének bevételét a gyermekvédelmi rendszer finanszírozására fordítják, módosul a megyei tanács sport díja, és a megemelkedett esetszámok miatt ismét felépítik a mobil kórházat a csíksomlyói fertőző és tüdőgyógyászati kórház udvarán. Ezek hangzottak el Hargita Megye Tanácsa júliusi rendes ülésén, július 7-én.

Az online ülés visszanézhető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/hargitamegye/posts/5672830356073989

Habár lekerült napirendről, a tanácsülés legfontosabb témája a költségvetés volt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1496352800820517

Az idei költségvetés kidolgozását számos konzultáció, egyeztetés előzte meg, egy jól átgondolt terv volt, számítva az Anghel Saligny-program finanszírozására. Ez a támogatás a vártnál jóval kevesebb lett, ezt az összeget az egyik legfontosabb beruházásra, a Székelyudvarhely–Székelykeresztúr útszakasz munkálataira fordítják, ismertette Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt, a beruházásokra évek óta megkötött szerződések vannak, amelyeket a folyamatosan dráguló építőanyagok miatt felelőtlenség lenne felbontani. A költségvetés-módosítással valamelyest módosítanák a beruházások listáját is, de mindenképp a folyamatban levőkre fektetik a hangsúlyt. A megyeelnök kifejtette, a megyei tanácsnak vannak úgymond kötelező feladatai, és ezek finanszírozását nem lehet megvonni. Ilyen például a megyei utak építése/karbantartása, a hegyimentés támogatása, ahol a csökkentés emberi életeket veszélyeztetne, vagy a nemzetközi kapcsolatrendszer fenntartása és építése, amelyek pénzt hoznak a megyébe és biztonságot az embereknek, mondta Borboly Csaba.

A költségvetés-módosítást levették napirendről, ennek kidolgozása folytatódik, mint Hargita Megye Tanácsának elnöke fogalmazott: felelős döntésre van szükség, hatékony válaszokra a felmerülő problémákra.

Szentegyházán, Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen is vannak évek óta nem használt ingatlanok, az ezek értékesítéséből származó jövedelmet a gyerekvédelmi rendszer finanszírozására fordítják, szavazta meg a döntéshozó testület.

Ismét bérbe adják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak azokat a konténereket, amelyek a mobil kórház megépítéséhez szükségesek. Ezt a csíksomlyói kórház udvarán építik meg, ugyanis ismét növekedik a koronavírussal fertőzöttek száma.

Két lépcsősre egészítette ki a Keresztes Lajos sport díját a megyei tanács, külön kategóriában díjazva a profi és amatőr sportolókat, ezt is megszavazta a testület.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.