fbpx

Lezárult a részvételi költségvetés ötletbeadási szakasza Hargita megyében. Mi történik most?

Június 8-án éjfélkor lezárult a 2022-es részvételi költségvetési ciklus több mint egyhónapos  ötletbeadási szakasza. A Hargita megyeiek 40 ötletet nyújtottak be arra, hogy az egymillió lejes keretből Hargita Megye Tanácsa mit hozzon létre. Jelenleg a közösségi költségvetésnek azon szakasza zajlik, amely kevésbé látványos, de annál fontosabb. Mi is történik?

– Ez egy Pilot-program megyénkben, mondhatom azt is, hogy tanuló-év. Kreatív és színes ötletek érkeztek amelyek a közösséget szolgálják. A hivatal feladata a szakmai jóváhagyás, vagyis annak eldöntése, hogy az egyes ötletek illeszkednek-e a közösségi költségvetés feltételrendszerébe, illetve szakmailag megvalósíthatók-e, támogathatók-e.  Az erre a célra kinevezett bizottság  megvizsgálja, hogy az adott javaslat, vagy legalább annak egy része, megvalósítható-e a rendelkezésre álló forrásból, megfelel-e az érvényben lévő műszaki vagy egyéb előírásoknak, terveknek, jogszabályoknak, és nem ellentétes-e a megyei tanács által  kitűzött célokkal – pontosított Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A szakmai bizottság az egyes ötletek tartalmát a megvalósíthatóság érdekében szűkíthetik, enyhén módosíthatják. Erre olyankor van például szükség, amikor az ötlet több javaslatot is tartalmaz, de ezeknek csak egy része fér bele a költségkeretbe. Adott esetben az ötletgazda által leírtak szó szerint nem valósíthatók meg valamilyen okból, de az ötlet kis átalakítással megmenthető. Ezekről a változtatásokról az ötletgazdákat emailben értesítik.

A hasonló célú vagy azonos helyre vonatkozó ötleteket összevonják, hogy ezek ne versenyezzenek egymással.

A fentiek szerint szakmailag megszűrt, majd továbbfejlesztett ötletek felkerülnek a platforma. A beadott javaslatok szövegét egységes formátumúra rendezik, szövegüket szükség szerint rövidítik, átfogalmazzák, hogy a szavazóoldalon egységes stílusban, hosszúságban szerepeljenek majd.

A projektek elemzése, érvényességi szűrése a szabályzatban megadott kritériumok szerint július 7-ig volt tervezve, viszont a program iránti nagy érdeklődés eredményeképpen beküldött 40 ötlet értékelése  időigényes, ezért várhatólag az eredményeknek a platformra való  feltöltésre július 18-án kerül sor.

 

Az online szavazáshoz már lehet regisztrálni a  https://hargitamegye.ro/reszveteli-koltsegvetes/ oldalon.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.