fbpx

Felmérik a gazdák helyzetét Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével közösen kérdőíves felmérést indít a mezőgazdasági ágazatban dolgozó gazdák pályázati szokásait illetően, ezáltal feltérképezve a problémáikat is.

A kérdőíves felmérés célja, hogy a gazdák pályázási nehézségei felszínre kerüljenek. Ezen nehézségeket és kérdéseket elemezve, igyekszik a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége választ találni minden egyes gazda számára. Pályázati tanácsadással és a megfelelő kapcsolati tőkével elősegítve a  gazdákat a sikeres pályázatok elérésében.

Az elkövetkezőkben kiemelten fontosak lesznek a különböző pályázati lehetőségek a Hargita megyei gazdák számára is, ezekre a pályázatokra pedig időben kell felkészülni. Többek között a Fiatal Gazda Pályázat a 2020-2021 időszakra pályázatonként legtöbb 40 000 euró összegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt 41 év alatti gazdáknak. A fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás júliusban indul, összesen 43 millió euró keretösszeggel, ebből egy bizonyos összeget a külföldről hazatérő fiatal gazdák támogatására különítenek el. A pályázatokat online kell benyújtani. A támogatás célja a gazdák ágazaton belüli támogatása, vállalkozások korszerűsítése, a környezetvédelmi, közegészségügyi és az állatjóléti feltételek megteremtése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, ösztönözni szeretnék a gazdákat, hogy használják ki az európai uniós kiírások nyújtotta lehetőségeket.

„Hargita Megye Tanácsa, a fejlesztési ügynökség, a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete támogatásával és a falugazdász hálózatunk szakembereivel tudjuk segíteni és bátorítani a gazdákat” – tette hozzá a megyeelnök.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke elmondta, az egyesület által működtetett Székelyföldi Falugazdász Hálózaton belül húsz szakemberük van, akik különböző szakterületeken tanácsokat adnak a gazdáknak: termelésben, feldolgozásban, értékesítésben, és nem utolsó sorban a pályázati lehetőségek terén is. Céljuk, hogy olyan gazdatanácsadói hálózatot hozzanak létre, amely minden problémára választ tud adni.

A kérdőív kitöltésével az egyéni problémákat feltérképezve, könnyebben lehet megoldást találni.

„Mindenkit arra kérünk, hogy szánjon pár percet arra, hogy kitöltse kérdőívünket. Nagyon fontos, hisz látjuk a jelenlegi helyzetben is, hogy a direkt kapcsolattartásba óriási lehetőségek rejlenek. Akkor tudunk segíteni, ha tudjuk, hogy kinek mi a gondja, mit szeretne”- fejtette ki Borboly Csaba.

„Fontos, hogy a gazdák is értsék meg, együtt kell működjenek. Akkor lehet egy jó fejlesztési irányt megszabni, és akkor lehet akár térségekben gondolkozni, ha tudjuk, hogy mi a helyzet. Óriási lépés, ha minél többen kitöltik a kérdőívet”- emelte ki Becze István.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója elmondta, a kisgazdaságok problémájára egyre inkább megoldást talál úgy Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete.

„Ezeket a segítségnyújtásokat, megoldásokat tovább szeretnénk folytatni, fejleszteni. De mindezt a gazdák hozzáállásával tudjuk kamatoztatni. Meggyőződésünk, hogy a kis, háztáji gazdaságok életképességét a hasonló összefogások jelentik a továbbiakban is” – tette hozzá Cilip Árpád.

A kérdőív az alábbi linken érhető el:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfqPSazyt7J_AgtmpeAao7BcrVoy4gPWqJwvs3JwpT1xQP05A/viewform

Csíkszereda, 2020. június 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.