fbpx

Felnőttképzésről, fiatalok szülőföldön boldogulásáról beszélgettek

A fiatalok többsége szívesen hazajönne külföldről, de ha itthon nincs befogadó közeg, ha nincsenek adókedvezmények, ha nem tudjuk őket támogatni abban, hogy hazatérve vállalkozzanak vagy elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon, akár középvezető pozícióban, akkor természetes, hogy nem térnek haza. Nem az a baj, ha valaki azért megy külföldre, mert ezt szeretné, hanem az, hogy sokan azért mennek, mert rákényszerülnek, és erre kellene megoldást keresnünk, ebben a megyei tanács is tud segíteni. Továbbá óriási erőforrást jelentenek az egyetemi hallgatók, velük többet kellene foglalkozni, segítenünk kell nekik, hogy betekintést nyerjenek a különböző szakmákba gyakornokként, ösztöndíjak révén. Emellett össze kellene hangolni a keresletet a kínálattal, hogy a tanulmányaikat befejező fiataloknak legyen munkahelyük – hangzott el Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke részéről azon a megbeszélésen, amelyet Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezett április 20-án a csíkszeredai megyeházán a szakoktatás-munkacsoport és a Pro Educatione Egyesület számára azzal a céllal, hogy a továbbiakban legyenek közös tevékenységeik.

Azért, hogy a fiatalok itthon tudjanak boldogulni, és ehhez a legjobb tudást szerezzék meg, a megyei tanács néhány éve foglalkozik a szakoktatás fellendítésével, mivel gondot jelent, hogy sokan nem sajátítanak el szakmát, hanem külföldön, szakképzetlen munkaerőként kezdenek el dolgozni, részletezte a megyeelnök. A változtatás érdekében több ágazaton belül is elindítottak tevékenységeket, ezek közé sorolható a vidékfejlesztés, továbbá a tanfelügyelőséggel, az erőforrásközponttal együtt a szakképzés iránti érdeklődést próbálták javítani pályaorientációs tevékenységekkel, a fejlesztési ügynökség javaslatára megkeresték a gazdasági élet különböző szereplőit megoldásokért, felmérések készítéséért. Emellett az egyház szereplőinek is kérték a segítségét a szakma megbecsülésének visszaállításában, mert tudatosítani kell a gyermekekben és a szülőkben egyaránt, hogy ezen a területen is vannak jól fizetett állások, ismertette a megyei tanács elnöke az intézmény szakoktatás területén folyatott tevékenységét. Hozzátette, több jogszabálymódosító javaslatot tett, valamint Brüsszelben is felszólalt, hogy felhívja a figyelmet a megye hátrányosabb helyzetű településein élő fiatalok jövőjének alakulására.

A rendezvényen Barabás Csaba kabinetvezető is megosztotta meglátásait:

Közép-európai probléma, hogy a fiatalok nagy számban elvándorolnak. Sajnos nem tudjuk megállítani ezt a folyamatot, mert ehhez az egész ország gazdaságának a megváltoztatására lenne szükség. A fiataloknak ma már természetes, hogy nem ott tartózkodnak, ahol születtek, a kötődés sem olyan erős, mint régen. Egy külföldről hazatért fiatal szavaival élve bátran menjenek ki külföldre, próbálják ki magukat, de jöjjenek haza, és ne pénzt, hanem egy kis külföldet hozzanak haza. Ahhoz azonban, hogy az ott tapasztaltak alapján vállalkozást indítsanak, vagy bármit kezdeményezzenek, szükségük van segítségre, pályázati útmutatókra, hogy minél több olyan fiatal legyen, aki hazatérve munkahelyet teremt magának, és később másoknak is.

A megbeszélésen részt vett Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes is, aki szintén a külföldről hazatérő fiatalok számára szükséges befogadó környezet fontosságára hívta fel a figyelmet, mert úgy gondolja, sokan szívesen dolgoznak kevesebb pénzért, de barátságos környezetben. Görbe Péter főtanfelügyelő kifejtette, 22 szakképzést ajánló iskola van a megyében, amelyből három intézményben románul folyik az oktatás. Úgy véli, nagyobb értéke kellene legyen annak, ha valaki elvégez egy iskolát; a vállalkozói szférában már elterjedt az a felfogás, hogy nem a diploma számít, sokkal inkább a tudás, a közszférában viszont még nem. Beszélt a duális képzésről, amelyet szeretnének Romániában is alkalmazni, nemrég kapták meg azokat a kormányrendeleteket, amelyek szabályozzák a működését és a felvételi rendszert. Eddig a Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége jelezte, hogy igényli vendéglátóipar és fémipar területén szakosztály indítását, ugyanis duális képzést csak cégek határozott kérésére indítanak, mert kötelezettségeik vannak, például ösztöndíjat kell biztosítaniuk. Hozzátette: azt tapasztalja, hogy a vállalkozók kezdik jobban megbecsülni a munkaerőt.

A megbeszélésen részt vevőknek lehetőségük volt tevékenységük bemutatására. Az eseményről több kép is készült, megtekinthetik a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1251715608209153/?type=3&theater.

Csíkszereda, 2017. április 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.