fbpx

Felsősófalva Hargita megye kulturális központja ezen a héten

Idén XXII. alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Nemzetközi Tánctábort László Csaba és a Pipacsok Néptáncegyüttes főszervezésében július 17–24. között Felsősófalván. Az egyhetes táborban a résztvevők Kis-Küküllő menti, pálpataki, sóvidéki és felcsíki táncokat tanulnak. Az autentikus népzene megőrzése érdekében a táncoktatás mellett a szászcsávási zenészek kíséretében külön képzés zajlik, ennek során a sóvidéki és a szászcsávási népzenével ismerkedhetnek az érdeklődők, valamint énekoktatás is lesz. Külön foglalkozást tartanak a gyerekeknek.

A július 17-i megnyitón a Pipacsok Néptáncegyüttes lépett fel. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében dicsérte azt az összefogást az egyház, az iskola és a parajdi helyi tanács között, amelynek révén biztosítani tudják a táborozók kényelmét. Ugyanakkor a falu közössége is odaállt a tábor mellé, ennek is köszönhető, hogy a héten rangos és színvonalas program lesz Felsősófalván, tette hozzá a megyeelnök.

László Csaba főszervező értékelése szerint sikeres az idei program, hiszen több mint háromszázan vesznek részt az intenzív tánctáborban.

Nyágrus László, Parajd község alpolgármestere a megnyitón elmondta: közösségformáló táborról van szó, amely nemcsak a település, hanem egész Székelyföld hasznára válik, hiszen tudatos hagyományőrzés zajlik oktatók irányításával. Ezt követően Szász Tibor András református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket.

A táborozók a tanulás mellett székelyföldi és Kis-Küküllő menti tánccsoportok és egyéni előadók bemutatóját tekinthetik meg, és a helyi kézműves foglalkozásokkal ismerkedhetnek. Kirándulási lehetőség is lesz Szovátára a Medve-tóhoz, Parajdra a sóbányába, és Korondra a kerámiaműhelyekbe.

Az eseményről részletes program a közösségi oldalon érhető el.

 

Csíkszereda, 2016. július 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.