fbpx

Edzőtáborozott a csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport

A csíkszentimrei Büdösfürdőn tartotta háromnapos edzőtáborát a csíkszentkirályi Vadrózsa Néptánccsoport július 11–13. között. A tábor első napján, július 11-én, hétfőn a kiutazás után bemelegítővel kezdődött a menedékháznál a program, majd tánctechnika következett. Mivel a csoportnak már nagyon régen oktattak felcsíki táncokat, illetve koreográfiát, a ráhangolódás után tánctanulás következett öt órán keresztül.

Másnap reggeli tornával kezdődött a nap, majd az előző napon megtanult táncfigurákból következett a koreográfia összeállítása. Déltől gardonyozni tanultak a csoport tagjai Kósa Gabriella vezetésével, délután Gál Mária csoportvezető, csíkszentkirályi helytörténész vetítettképes helytörténeti bemutatót tartott az ifjak számára. Estére kilátogatott a tábor helyszínére Székely Ernő, Csíkszentkirály község polgármestere, a csíkszentkirályi népi zenekar Bőjte József alpolgármester vezetésével, valamint Gáborné Csiszer Anna népdalénekes, aki érdekes történeteket mesélt a Hargita Székely Nemzeti Népi Együttesnél töltött időszakából, és szép népdalokat tanított meg a táborozóknak.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is kilátogatott a helyszínre, aki a többi vendéggel együtt megtekinthette a tánccsoport által újonnan készített felcsíki tánckoreográfia bemutatását.

Az est éjfélig tartó táncházzal és dalolgatással zárult.

Szerdán a reggeli torna után a meglévő tánckoreográfiákat javították és gyakorolták, délután zárásként a Maradj talpon a Vadrózsában játék következett, ahol a csoport tagjai csapatokba osztva az elmúlt időszakról szóló kérdésekre kellett válaszoljanak.

Nagyon hasznos három napot töltöttek el a Vadrózsa tagjai, gazdagodott a tánc-, ritmus-, illetve az énektudásuk. Mivel ők maguknak készítették elő az ételeket, így fejlődött a felelősségtudatuk, valamint a tervezett közösségépítés is sikeresre alakult. A táborban részt vevő csíkszentkirályi fiatalok bizonyosságot tettek arról, hogy tudnak pontosan, igényesen, tudatosan élni, és a modern technikát hanyagolva tesznek a közösségért. Igényesen éltetik hagyományainkat, modern életformát kovácsolva az őseinktől kapott kincsekből, összegezték Kósa Gabriella és Kelemen Szilveszter néptáncoktatók.

A programot szervező Csíkszentkirályért Egyesület és a Vadrózsa Néptánccsoport ezúton is köszönetét fejezi ki Székely Ernő polgármesternek, a Bőjte József alpolgármester által vezetett népi zenekarnak, Gáborné Csiszer Annának, Gál Máriának, a táncosok szüleinek, az András Alapítványnak, Csíkszentkirály Önkormányzatának, valamint Hargita Megye Tanácsának, amely ifjúsági pályázati programja keretében támogatta a tábor létrejöttét.

Csíkszereda, 2016. július 18.

 1,033 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás