fbpx

Fiatal orvosok a csíkszeredai kórházban

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is csatlakozott a Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség és a Hargita Megyei Ifjúsági és Sport Igazgatóság által megszervezett Ifjúsági Napokhoz, az intézményben pénteken, május 10-én fiatal szakorvosok és a képzésük végén a kórházban munkába álló rezidens orvosok tartottak előadásokat, esetbemutatókat. A kórház könyvtártermében lezajlott eseményen a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola három osztályának diákjai is részt vettek.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében kihangsúlyozta, a kórház feladata helyet biztosítani a fiatal orvosoknak, a rezidensek pedig az ilyen alkalmakkor bemutathatják rátermettségüket, bizonyíthatják, hogy itt a helyük.

Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott, egy fejlődésben lévő kórházban nemcsak az orvosok számára van karrierlehetőség, hanem az asszisztensekre, ápolókra, munkásokra is szükség van. Mint elmondta, az egészségügyben emelkedtek a bérek és bár nem veszik fel a versenyt az egyes kiemelkedő szakterületeken adott fizetéssel, jobb munkalehetőséget jelenthet ez az ágazat, mint valahol külföldön dolgozni és gyakran méltatlan körülmények között élni. A megyei tanács elnöke kiemelte, azért dolgoznak, hogy jövőt biztosítsanak a fiataloknak, azoknak is, akik nem akarnak egyetemre menni, hanem szakmát akarnak tanulni, a következő időszakban pedig számos Európai Uniós finanszírozási forrást is lehet használni erre a célra. A rezidensekhez szólva Borboly Csaba azt mondta, bízik benne, hogy a kórház meg tudja becsülni a munkájukat, amelyhez az intézményben zajló számos fejlesztési program révén is igyekeznek biztosítani, javítani a körülményeket.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke is üdvözölte a rendezvény résztvevőit és felhívta a figyelmet az Európai Unió által a fiataloknak biztosított számos lehetőségre. Kiemelte, az unió több programja révén utazhatnak a fiatalok, megismerhetnek más kultúrákat és itthon értékesíthető szakmai tapasztalatot is szerezhetnek külföldön.

A rezidens orvosok számos szakterületről mutattak be esettanulmányokat, előadásokat, beszéltek például az onkológia terén tapasztalt robbanásszerű fejlődésről, a vesekő modern, helyben is rendelkezésre álló kezelési lehetőségeiről, a politraumatizált betegek ellátásáról. Előadást tartottak onkológus, intenzív terápiás, gyermeksebész szakorvosok, továbbá urológus, gyermeksürgősségi, ortopéd, gyermeksebész, belgyógyász, gasztorenterológus, szülész-nőgyógyász és fül-orr-gégész rezidensek.

A rendezvény végén Dr. Adrian Dobrică sebész, megbízott kutatási igazgató köszönte meg a szakorvosjelöltek előadásait. Biztosította a fiatal szakembereket arról, hogy a kórház várja őket, hogy csatlakozzanak a szakorvosi csapathoz.

Csíkszereda, 2019. május 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.