fbpx

Fiatalos lendülettel Borszékért

Borszék város apraja-nagyja részt vett április elsején azon a villámcsődületen (flashmob), amelyet az épülő helyi kezelőközpontnál szervezett a Borszéki Ifjúsági Fórum (BIF) az S.O.S. Borszékért! mozgalom tagjaival karöltve. A megmozduláson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke, megyei tanácsos, valamint Mik József, Borszék polgármestere is. A Miklós Renáta által vezetett zenés-táncos figyelemfelkeltő akciót követően egyeztettek a további teendőkről a mozgalom résztvevőivel Románia legnagyobb gyógyfürdője ügyében.

Mik József polgármester a flashmobot követően kifejtette, az ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokkal fel szeretnék hívni a figyelmet erre a lehetetlen helyzetre, amelybe kerültek, hogy itt van egy félkész épület, amely nem kevés pénzből épült, és egyszerűen itt hagyták félig felépítve. A befejezéshez további 17 millió lejre van szükség, amelyből Borszék önkormányzata már befektetett több mint 1 millió lejt, és további 5 millió lejt kölcsön formájában tud biztosítani. Mivel a kormánytól nem kapnak finanszírozást, a megyei tanács további 10 millió lejjel kíván hozzájárulni a fejlesztésekhez, erre azonban nincs meg a megfelelő jogi háttér.

– Azért küzdünk, hogy egy kormányrendeletet harcoljunk ki, amely által Hargita Megye Tanácsa pénzt tud befektetni a kezelőbázis befejezésébe. Arra vágyunk, hogy minél előbb készüljön el és nyissa meg a kapuit, a fiataloknak biztosítson munkahelyet, az itthon maradás feltételeit, valamint vonzzon a térségbe még több turistát – mondta Mik József polgármester.

Borboly Csaba megyeelnök arra kérte a borszéki fiatalokat, hogy mindennap, minden RMDSZ-es politikust, de a román pártok illetékes minisztereit és honatyáit, államtitkárait is, akiknek van közösségi oldaluk, kérdezzenek meg, aznap mit tettek a borszéki wellnessközpont befejezéséért. A sort kezdhetik akár vele is! – fűzte hozzá.

A megyeelnök azt is bejelentette, hogy a soron következő, április 22-i tanácsülést Borszéken fogják tartani.

– Jó látni a város összefogását, a fiatalok tenni akarását. A kezelőbázis újításától kezdve a megyei tanács igyekezett a lehetőségek függvényében segítségére lenni a városnak, hiszen nemcsak Borszék vagy Hargita megye, hanem egész Székelyföld számára fontos, nagyon várt beruházásról van szó. A vendégeket, turistákat vissza kell csalogatni Székelyföldre, és ebben Borszéknek évszázadok óta jelentős szerepe volt – fogalmazott Borboly Csaba. Arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a megye költségvetésében elkülönítettek pénzt, de emellett szeretnének hitelt felvenni, hogy mihamarabb elkészülhessen a kezelőbázis. A megyeelnök szerint ez egy önmagában életképes beruházás, amely a belépőjegyek, szolgáltatások árából akár a hitel törlesztésére is képes. – Egy gond van, a jogi alap hiánya. Bízunk benne, hogy a figyelemfelkeltő akciók nyomán azok, akik döntenek Bukarestben, felismerik a lehetőséget és a szükséget, hogy ez a beruházás nem egy település beruházása, hanem egy egész megye, egész Székelyföld érdeke – mutatott rá Borboly Csaba.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke ugyancsak a beruházás fontosságát emelte ki, sürgetve a kezelőközpont mielőbbi befejezését.

A félig kész épületbe eddig 3 millió eurót fektetett bele a kormány, majd félbehagyta. A szándék az, hogy a megyei tanács bankkölcsönt vesz fel a hiányzó 3 millióra, amely 2:1 arányban oszlana meg a megye és a fürdőváros között.

Az S.O.S. Borszékért! mozgalom (Borsec – Borszék) tagjai egy online petíciót is megfogalmaztak, amely folyamatosan aláírható a kezelő befejezéséhez szükséges kormányhatározat meghozataláért, amely révén Hargita Megye Tanácsa beruházhatna Borszék Város Önkormányzata mellett a román kormány által 2012-ig 3 millió euróval 50%-ban felépített, és azóta félbehagyott gyógyfürdőbe. A petíció aláírható a www.BorszekFurdo.ro honlapon.

A mozgalommal kapcsolatosan további információt találnak itt: http://www.statiuneaborsec.ro/hu/rolunk/kozelet/sos-borszekert/

Itt tekinthető meg a flashmobról készült videó.

Csíkszereda, 2015. április 2.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.