fbpx

Fókuszban az építészet

XIX. alkalommal szervezte meg Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát – ÉPKO az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya és Hargita Megye Tanácsa június 4-7. Között Csíksomlyón.

Mint Köllő Gábor, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztályának elnöke elmondta, a 19 alkalomból 16-szor szervezték a konferenciát Csíksomlyón, annak érdekében, hogy odafigyeljenek a tömbmagyarságban élők szükségleteire, igényeire. Ugyanakkor kiemelte, a konferencia egyik fő célkitűzése és sajátossága a szakmai színvonalon túl az esemény családias jellegének kialakítása és biztosítása, annak érdekében, hogy a világ különböző országaiban élő magyar nyelvű építészek érezzék, hogy összetartoznak.

A konferencia megnyitóján részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki elmondta, a Régiók Bizottságban végzett munkájának fontos része a fenntartható építészettel való foglalkozás, ugyanis tavaly júniusában raportőrré választották az Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban témában, a végső jelentést idén áprilisában mutatták be. A tanácselnök kifejtette, a fenntartható épületekre vonatkozó európai bizottsági kezdeményezés általános célkitűzése, hogy csökkentse az épületek környezetre gyakorolt hatását az erőforrás-hatékonyság javításával. – A jelentésben szorgalmaztam a fából való építkezést, mint Hargita megye sajátosságát, ez bekerül az uniós jogszabályozásba, ami előnyükre válhat a helyi fafeldolgozóknak. Ugyanakkor segítségüket szeretném kérni, hogy a további munkában, ugyanis csak közös munkával, kiváló szakmai érvekkel tudjuk érvényesíteni a helyi érdekeket az uniós szabályozásban – emelte ki Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2015. június 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.