fbpx

Folytatjuk a megye fejlesztését!

Rendkívüli tanácsülésen döntöttek a térségek támogatásáról a 6%-os áfa-visszaosztásból

Hargita Megye Tanácsának április 27-i rendkívüli tanácsülésén a fenntartható fejlődés, a települések támogatása, közösségépítés a megyében és projektek megvalósításához szükséges összegek voltak a főbb témák.

A települések közötti 6%-os áfa-visszaosztásból mindhárom térség fejlesztés igényeit figyelembe véve osztjuk ki a támogatásokat, hogy a települések és a közösség számára fontos beruházások valósulhassanak meg – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Gyergyó térségben Gyergyóholló község 300 ezer lej támogatást kapott a helyi érdekeltségű utak modernizálására, valamint Gyergyótölgyesnek 250 ezer lej utalódott parkoló és bekötőút rendezésére.

Csík térségben Gyímesfelsőlok 400 ezer lej támogatásban részesült az ivóvízhálózat és csatornarendszer bővítésére, Csíkszentdomokos az Országos Beruházási Társaság programjából felépített uszoda áramellátásához szükséges áramfejlesztő megvásárlásához 250 ezer lejt kapott, valamint Kászonaltíznek 30 ezer lejt utaltak egy munkahelyet biztosító projekt támogatására, amely által járdaburkolatot, boltozatot és szegélyeket előállító gyártósor megvásárlása szükséges.

Udvarhely térségben Siménfalva a tordátfalvi úton folyó munkálatok további folytatására kapott 300 ezer lejt, Románandrásfalva 250 ezer lejes támogatásban részesült, amit helyi út fejlesztésére fordítanak. Korondnak a gyalogosok biztonsága érdekében 350 ezer lejt utaltak, amelyből járda épül a 13A jelzésű országút mentén. Bögöz község 180 ezer lej támogatásban részesült kultúrotthonok és iskola felújítási tervek elkészítéséhez, Galambfalva község 250 ezer lejt kapott szociális konyha kialakítására és felszerelések megvásárlására. Kányádnak 240 ezer lej utalódott az orvosi rendelő területének rendezésére, Szentábrahám község 25 ezer lejt kapott a csekefalvi kultúrotthon felújításának folytatására és további járdaszakasz megépítésére. Fenyéd 250 ezer lejes támogatásban részesült sportpálya építésére és állatorvosi rendelőbe való beruházásra.

A tanácsülésen jóváhagyódott a megyei versenyek és olimpiászok támogatása 250 ezer lejjel.

Az ülésen jóváhagyásra került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságának partnersége a „GGWP – The Growth Game – unlocking a Well-being Power up” elnevezésű Erasmus+ projektben, melynek célja a digitális öntudatosság fejlesztése a fiatalok számára.

A fejlesztési társulások az előző havi beszámoló és a következő havi tervezett program bemutatása után kapják meg a megye hozzájárulását. Ezzel kapcsolatban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte az Alcsíki Kistérségi Társulás kidolgozott gyerek és kulturális eseményeit, a Nagyhagymás Fejlesztési Társulást, mely programjai által a szomszédos Neamț megyével békés együttműködést tartanak szem előtt. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkájának köszönhetően növekedett a vendégéjszakák száma a megyében, valamint hozzájárulnak a megye értékeinek népszerűsítéséhez is. Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete munkája a mezőgazdasági fejlesztéseket az élvonalba emelte, programjaik által egyre több fiatal gyakorlati készségeket sajátít el.

Borboly Csaba ugyanakkor kiemelte, hogy a nagyragadozókkal való együttélés ügyében tett erőfeszítések nem maradnak eredmény nélkül, sikerült egy ügyvédet találni, aki a medveáldozatok ügyében pert indít, az áldozatok kárpótlása érdekében és nem az említett ügyvéd nem kér előre tiszteletdíjat.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.