fbpx

Folytatódik a villamosítás a kistelepüléseken

A Kisvillany program folytatásáról is döntöttek Hargita Megye Tanácsa február 27-i, soros havi ülésén, a csíkszeredai megyeházán. Idén 390 ezer lejt különítettek el erre a célra, és három településen bővítik az elektromos hálózatot: a Zetelaka községhez tartozó Sikaszó alsó részén (15 háztartást érint, 50 ezer lej értékben), a Gyergyóújfalu községhez tartozó Libánban (3. szakasz, 17 háztartást érint, 250 ezer lej értékben), valamint a Salamás községhez tartozó Hodos állomásának környékén (25 háztartás, 90 ezer lej). A Kisvillany programhoz hasonlóan idén elindítanák a Kisinternet programot is, amely révén azoknak a településeknek biztosítanának széles sávú internetet, ahol a nagy szolgáltatóknak nem éri meg bevezetni azt.

Jóváhagyták továbbá a megyei tanács idei pályázati programjait összesen 1 243 000 lej értékben, ami növekedést jelent a tavalyi pályázati összegekhez képest. (Részletes tájékoztatást adunk erről a következő napokban.) Újabb 10 nemklerikális (világi) egyházi alkalmazott béréhez járul hozzá Hargita Megye Tanácsa (5 a római katolikus, 3 a református és 2 az unitárius egyház alkalmazottja), amivel 353-ra nő az intézmény által támogatott nemklerikális személyzet létszáma. Fejenként 600 lejt folyósítanak számukra havonta, valamint fizetik az összeg utáni kötelező állami járulékokat. A diákolimpiák, tantárgyversenyek támogatására 70 ezer lejt különítettek el, ami növekedést jelent az előző évekhez képest.

A testület arról is döntött, hogy a szárhegyi Lázár-kastély ügyében ezentúl két megyei tanácsos, két különböző frakcióból képviseli az intézményt: az RMDSZ-frakció részéről Barti Tihamér, míg az EMNP-frakció részéről Danguly Ervin. Borboly Csaba ugyanakkor beszámolt arról, hogy nem rég tárgyalt báró Lipthay Antallal, a kastély egyik tulajdonosával, aki elmondta, hogy a Dél-Amerikában élő Berczely család eladná tulajdonrészét. A megyei tanácselnök ebben a helyi önkormányzat, valamint a közbirtokosság segítségére számít. A kastélyt érintő ügyek mellett arról is döntöttek, hogy Szárhegy használatba kapja a Schola Vendégház konyháját.

A megyében található 18 természetvédelmi övezet menedzsmenttervének kidolgozását is megszavazták. A tanácsülésen elhangzott: Hargita megye abban a különleges helyzetben van, hogy megyére szabott támogatási szerződéseket kötött.

Csíkszereda, 2014. február 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.