fbpx

Borszék képekben

Tavaly szervezte meg első, oktatással egybekötött fotótáborát a csíkszeredai Prisma Fotóklub Borszéken július 17–21. között. A tábor anyagából készült a Borszék fotós szemmel című fotóalbum, illetve ugyanezzel a címmel nyitottak kiállítást a csíkszeredai Megyeháza Galériában február 27-én, csütörtökön délután, Hargita Megye Tanácsa és a fotóklub szervezésében.

A kiállítást Szabó Attila, a Prisma Fotóklub elnöke nyitotta meg. Mint ismertette, a táborban közel húsz ifjú vett részt a tapasztalt fotósok mellett, illetve meghívott oktatói is voltak a találkozónak. A helyszínválasztásról elmondta: 2003-ban jártak Borszéken, így kíváncsiak voltak, hogy azóta milyen változások történtek a településen. Mint megállapította, vannak még hiányosságok, de sok pozitív változást tapasztaltak, fejlődik a város, ezt örökítik meg a fotósok munkái.

A tábor anyagát Túros Eszter művészettörténész, Hargita Megye Tanácsának munkatársa mutatta be. Úgy fogalmazott, Borszék sajátos hangulatát természeti adottságai, borvizei és épületei adják, majd röviden felelevenítette a város történelmét. A kiállítás és az album anyaga igazai csapatmunka, több generáció szemszögéből láttatják Borszék világát többnyire épület-, természet- és portréfotókon, mondta.

– A fotókon ugyanakkor érződik az alkotás, a kísérletezés öröme is, amely elengedhetetlen feltétele egy jól sikerült műhelymunkának.  A Prisma tagjai hozzák egyéni látásmódjukat, sajátos nézőpontjaikat, figyelnek és azt tárják elénk, amit a szavak nem tudnak pontosan megragadni. A különleges benyomásokat, érzéseket képként őrzi az emlékezet – méltatta a kiállítás anyagát a művészettörténész.

Köszöntőt mondott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Mik József, Borszék polgármestere.

– Borszék elindult a fejlődés útján, összefogással el lehetett érni, hogy jó irányban haladjanak a dolgok – mondta a megyeelnök. Gratulált az alkotótábor szervezőinek ahhoz, hogy a fiatal fotósokat is bevonták tevékenységükbe, hiszen hasznos volt a jelenlétük, szakmai ismeretekkel gazdagodtak. Borboly Csaba végül jó fényt kívánt a fotósoknak munkájukhoz.

Mik József az enyészetképről beszélt, amely beégett a köztudatba Borszék kapcsán, de mint mondta, elindult a fejlődés a településen, ebben állandó partnerük és segítőtársuk Hargita Megye Tanácsa. A mérleg mára az újjáépülés oldalára billen, fogalmazott, vannak még romvillák, de a fürdők is megújulnak. Végül borszéki látogatásra hívott mindenkit, ahol életkedvvel, barátsággal várják a vendégeket, mondta.

A Borszék fotós szemmel című kiállítás a Megyeháza Galériában március 13-ig látogatható.

Csíkszereda, 2014. február 28.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.