fbpx

Fotovoltaikus rendszerek Hargita megye elszigetelt háztartásaiban

52 elszigetelt háztartás 112 lakosa számára biztosítanak villamos energiát

Hargita Megye Tanácsa a kedvezményezettje annak a norvég támogatásból finanszírozott projektnek, amelynek keretében 52 elszigetelt Hargita megyei háztartást látnak el olyan fotovoltaikus rendszerekkel, amelyek napközben áramot termelnek, és közvetlenül a fogyasztókat látják el. A többlet termelést akkumulátorokban tárolják, így az áram éjjel és nappal is rendelkezésre áll.

A kivitelezési szerződést tavaly novemberben írták alá és október végéig kell felszereljék és üzembe helyezzék a rendszereket. A panelek nagyrésze már felszerelésre került, ezt követően egy másik csapat az üzembe helyezést fogja elvégezni.

A projekt célja azon háztartások felszerelése, amelyek az elosztóhálózattól nagy távolságra helyezkednek el. A projektben korábban a polgármesteri hivatalokat kérték fel, hogy jelöljék meg azokat a háztartásokat, ahol szükség van az alternatív villanyhálózatra. Összesen 52 háztartást javasoltak, amelyek mindegyike belefért a 260 ezer eurós keretösszegű pályázatba.

A projekttel kapcsolatban Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa Programok és projektek vezérigazgatóságának részéről elmondta, hogy a megszerzett tapasztalatok és az igényekre tekintettel követni fogják jövőben is a pályázati lehetőséget és jelentkezni fognak rá.

Péli Levente ugyanakkor hozzátette, háztartásonként 2 kW teljesítményű napelemes fotovoltaikus rendszerek telepítenek.

– A projektnek köszönhetően támogatni tudjuk az elszigetelt háztartásokat a méltó életkörülmény biztosításában. Ebben az 52 háztartásban 112 lakosról van szó, és ha figyelembe vesszük a megújuló energia, a napenergia használatát, akkor azt látjuk, hogy ez egyre fontosabbá válik minden lakott területen – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A projekt kedvezményezett háztartásai Tusnádfürdő (4 rendszer), Csíkcsicsó (2 rendszer), Kászonaltíz (1 rendszer), Lövéte (6 rendszer), Máréfalva (1 rendszer), Korond (4 rendszer), Székelyudvarhely (5 rendszer), Zetelaka (6 rendszer), Gyergyószentmiklós (3 rendszer), Lázárfalva (2 rendszer), Gyergyóholló (5 rendszer), Gyergyóvárhegy (13 rendszer).

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.