fbpx

FRISSÍTVE: huszonhét európai ország korlátozza a román állampolgárok beutazását

Huszonhétre nőtt azoknak az európai országoknak a száma, amelyek valamilyen formában korlátozzák a Romániából történő beutazást, ebből 17 ország az Európai Unió tagja. Ezek az államok a következők: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Litvánia, Magyarország, a Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

Litvánia, Finnország területére Romániából érkező román állampolgárok – néhány kivételes esettől eltekintve – nem is léphetnek be. CiprusDánia és Oroszország sem engedi be a romániai turistákat. A többi állam negatív teszteredmény felmutatásához köti a határátlépést, illetve kéthetes karanténra kötelezi a Romániából beutazókat.

Szerbia augusztus 15-től egy 48 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszt birtokában engedi be a román állampolgárokat. Ez alól kivételt képeznek a kamionsofőrök, a 12 évesnél fiatalabb gyermekek, ha a szülőnek vagy a gondozónak van negatív tesztje, de a Szerbiában ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezőktől sem kérik a tesztet. A nemzetközi áruszállítás esetében az átutazás 12 óra alatt kell hogy megtörténjen. Az intézkedés nem vonatkozik a Romániából utazó szerb állampolgárokra.

Németország több romániai megyét a „kockázatos övezetbe” sorolt. Ezek Argeş, Bákó, Bihar, Brassó, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Galac, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Vaslui és Vrancea, Temes, valamint Bukarest.

Az ezekből a megyékből Németországba érkező személyeknek – állampolgárságtól függetlenül – az országba érkezésük előtt legtöbb 48 órával készült negatív teszteredménnyel kell igazolniuk, hogy nem koronavírus-fertőzöttek, vagy az érkezésüket követő 72 órán belül alá kell vetniük magukat egy ingyenes tesztelésnek. Ezt a repülőtéren is elvégezhetik, de háziorvosnál vagy a helyi egészségügyi hatóságoknál is igényelhetik.

Azoknak, akik negatív teszteredményt mutatnak fel az országba érkezésükkor, nem kell elkülönítésbe vonulniuk, azok esetében azonban, akik Németországban végeztetik el a tesztet, karanténban kell maradniuk az eredmény kézbesítéséig.

Ha ezeknek a kötelezettségeknek nem tesznek eleget, a német hatóságok megtagadhatják beengedésüket az országba, vagy lakhelyi elkülönítést rendelnek el – szögezi le a minisztérium.

A kockázatot jelentő térségekből érkezőknek ugyanakkor egy űrlapot is ki kell tölteniük.

A fenti eljárás nem érvényes azokra, akik csak átutaznak az országon.

Augusztus 8-ától Svájc is korlátozza a Romániából érkezők beutazását – derül ki a román külügyminisztérium szerdai közleményéből.

A tájékoztatás szerint a svájci hatóságok Romániát is felvették a fokozott járványügyi kockázatot jelentő országok listájára, ezért mindenkinek, aki Románia területéről érkezik Svájcba, tíz napra karanténba (lakhelyi elkülönítésbe) kell vonulnia. A karanténba vonulóknak az országba való belépésüktől számított két napon belül kötelességük felvenni a kapcsolatot az illetékes kanton hatóságaival, és követniük kell annak utasításait.

A szabályozás szerint a karanténidőszak nem szakítható meg negatív koronavírusteszt esetén. Az intézkedések be nem tartása 10 ezer svájci frankig terjedő bírságot vonhat maga után.

A karanténkötelezettség alól mentesülnek azok a tünetmentes személyek, akik: áru- vagy személyszállítás okán tartózkodtak magas járványügyi kockázatot jelentő országban; akik csak átutaznak Svájcon; akik csak átutaztak Románián vagy más magas járványügyi kockázatot jelentő országon, 24 óránál kevesebbet töltve ott; a svájci egészségügyi rendszerben és/vagy közbiztonsági és rendvédelmi rendszerben dolgozók; akik munkaügyben vagy egészségügyi okból utaznak Svájcba.

Olaszország július 24-től 14 napos karantént vezetett be a Romániából érkező utazókkal szemben. Az intézkedés alól kivételt képeznek az áruszállítást végző személyzet tagjai. Az intézkedés szeptember 7-éig érvényes.

Július 15-től a Magyarországra érkező román állampolgárok egészségügyi vizsgálaton esnek át, és ha ennek során felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarországra. Ha nem fertőzésgyanúsak, kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk. Nem kötelező a karantén, ha az utazást megelőző 5 napban két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív koronavírustesztet mutatnak fel. Az ezt igazoló dokumentum magyar vagy angol nyelvű kell hogy legyen.

Szintén július 15-től Norvégia arra kötelezi a területére belépő román állampolgárokat, hogy tíz napig karanténba vagy elkülönítésbe vonuljanak.

Július 27-től szeptember 30-ig a Romániából Ausztriába érkezőknek egy 72 órásnál nem régebbi, német vagy angol nyelven kiállított negatív teszteredménnyel bizonyítaniuk kell a határon, hogy nem fertőzöttek. Negatív teszteredmény hiányában tíz napra karanténba kell vonulniuk lakhelyükön vagy szálláshelyükön. Ha ezalatt készítenek egy tesztet, amelynek eredménye negatív, a tíznapos elkülönítést felfüggesztik. Ha sem a negatív teszteredményt, sem a szállásigazolást nem tudják bemutatni a határnál, nem léphetnek be Ausztria területére. Nem kell tíznapos elkülönítésbe menni, ha a román állampolgárok megállás nélkül átutaznak Ausztrián egy másik ország felé. A tranzit esetében az osztrák hatóságok igazoló iratokat kérhetnek, ugyanakkor egy tranzitnyilatkozatot is ki kell tölteni, amelyet itt lehet megtalálni:  https://bit.ly/3f36ZCX

Augusztus 1-jétől újraindultak a rendszeres repülőjáratok Románia és Ausztria között.

Görögország aktualizálta az országba történő belépés feltételeit – tájékoztat a külügyminisztérium közleménye.

A dokumentum szerint augusztus 17-étől a Romániából érkező és Görögország területére lépő állampolgároknak fel kell mutatniuk egy maximum 72 órával korábban készített negatív koronavírustesztet (korábban voltak kivételek).

A görög hatóságok egyaránt kérni fogják a tesztet a szárazföldi és vízi határokon, illetve a repülőtereken.

Az intézkedés egyelőre augusztus 31-éig van érvényben, de a jogszabály előzetes bejelentés nélkül, bármikor módosítható.

A külügy emlékeztet: a COVID–19-fertőzés molekuláris tesztjét akkreditált laboratóriumban kell elvégezni, a bizonyítványt pedig angolul kell kiállítani, és tartalmaznia kell az illető személy nevét, valamint személyi igazolványának vagy útlevelének a számát.

Ciprusba július 23-tól nem utazhatnak román állampolgárok turisztikai céllal. A beutazás csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint bizonyos kategóriába tartozó személyek számára engedélyezett.

A tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek szükségük van egy utazási engedélyre, amelyet a www.cyprusflightpass.gov.cy honlapon kell kérvényezni. Az utazást 24 órával az indulás előtt kell regisztrálni. Az engedélyhez ki kell tölteni egy kérdőívet, és fel kell tüntetni a repülés adatait.

A beutazáshoz szükséges még negatív koronavírusteszt, amelyet vagy Romániában, 72 órával az utazás előtt készítenek el, vagy a megérkezés után, a ciprusi repülőtéren lehet elvégezni 60 euróért. Szükség van még ugyanakkor a tartózkodást igazoló iratra is.

Ciprus megengedi még bizonyos kategóriába tartozó személyeknek, hogy beléphessenek az országba (pl. sportolók, diplomaták, munkavállalási engedéllyel rendelkező szakértők, hozzátartozó temetésén való részvétel). Számukra van egy beutazási pluszfeltétel is: a ciprusi külügyminisztérium által kibocsátott különleges engedély, amelyet a covid19@crmd.moi.gov.cy e-mail-címen kell kérvényezni. Ugyanakkor egy 72 órásnál nem régebbi koronavírusteszt, valamint az utazási engedély szükséges a belépéshez.

Ciprus a legmagasabb járványtani kockázati országok közé sorolta Romániát.

A külügyminisztérium honlapján olvasható, hogy minden állampolgárnak, aki innen érkezik, 14 napig karanténba kell vonulnia.

Csehország vörös zónának nyilvánította Romániát. Hétfőtől, augusztus 3-ától a Romániából Csehországba utazó személyeknek saját költségen koronavírustesztet kell végeztetniük – közölte a román külügyminisztérium.

A cseh hatóságok közölték: a Romániából Csehországba érkező embereknek nem kell beszámolniuk utazásuk céljáról (szemben más, szintén vörös zónának minősülő országokkal), de Csehországba lépve azonnal be kell jelenteniük magukat annál a közegészségügyi igazgatóságnál, amelyhez a szálláshelyük tartozik. Emellett saját költségen alá kell vetniük magukat a koronavírusteszt elvégzésének. A határozat nem tartalmaz elkülönítésre vonatkozó rendelkezést.

Minden olyan személy, aki az utóbbi 14 nap során több mint 12 órát tartózkodott Románia területén, rögtön a Csehországba való lépését követően köteles bejelentkezni a csehországi egészségügyi hatóságoknál. A koronavírusteszt eredményét a szálláshelyéhez tartozó közegészségügyi igazgatóságnál kell felmutatnia.

Az intézkedés nem érvényes a következő kategóriákhoz tartozó román állampolgárokra: nemzetközi szállítási cégek alkalmazottjai (megfelelő indoklással, amelyet dokumentum támaszt alá), illetve azok, akik maximum 12 óra alatt keresztülutaznak Csehországon.

Észtországba és Lettországba 14 napos karanténba vagy elkülönítésbe kell vonulniuk a román állampolgároknak, Litvánia viszont július 13-tól lezárja a határait a román állampolgárok előtt. A korlátozás nem érvényes az országon átutazókra, illetve a litván külügyminisztérium honlapján megjelölt más kategóriákba tartozókra (https://urm.lt/default/en/important-covid19).

Finnország is néhány kivételtől eltekintve megtiltotta a román állampolgárok belépését az országba. Beléphetnek azok, akiknek tartózkodási engedélyük van, munkahelyi szerződéssel rendelkeznek, elsőfokú rokont látogatnak, vagy egy finnországi tanintézetbe járnak. Megengedett ugyanakkor az országon való áthaladás.

Augusztus 1-jétől Dánia sem engedi be a Romániából érkező turistákat, az országba csak nyomós indokkal léphetnek be a román állampolgárok. Negatív koronavírustesztet nem kér a dán állam, a tüneteket mutató román személyeknek viszont tilos a belépés. A Romániából érkezőknek beutazáskor határozottan ajánlják a 14 napos karantént. A turisztikai céllal történő átutazás lehetséges, ha felmutatnak egy Dánián kívüli szállásfoglalást, vagy ha más alapos indokkal utaznak Dánián keresztül egy másik országba. A tüneteket mutató személyeknek a tranzitálást sem engedélyezik. A dániai külügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja az állampolgárainak, hogy lehetőleg kerüljék a Romániába való utazást.

Nagy-Britannia és Írország is kötelezi a román állampolgárokat arra, hogy a belépés után vonuljanak karanténba vagy elkülönítésbe 14 napig.

Kéthetes elkülönítést javasolnak a holland hatóságok is azoknak, akik Romániából érkeznek. A holland egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a hollandiai repülőterekről induló, oda érkező vagy ott átszálló utasoknak kötelező módon ki kell tölteniük egy egyéni egészségi nyilatkozatot.

Szlovákiába utazó román állampolgároknak kötelező az elkülönítés. Ötödik nap után el kell végezniük egy koronavírustesztet, ami ha negatív, folytathatják az útjukat. A román állampolgárok áthaladhatnak Szlovákián, de csak megállás nélkül, és legtöbb 8 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Szlovéniában is kötelező a 14 napos elkülönítés a román állampolgároknak. Az országon való áthaladást nem korlátozzák, de 12 órán belül ki kell lépniük Szlovéniából.

Belgium szinte a teljes országot a vörös régióba sorolta, ami azt jelenti, hogy az innen érkezőknek kötelező a 14 napos karantén és a koronavírusteszt. A következő megyék lettek vörös színűek: Argeș, Bákó, Beszterce-Naszód, Bihar, Botoșani, Brassó, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Fehér, Galac, Giurgiu, Gorj, Hargita, Iași, Ialomița, Ilfov, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Maros, Máramaros, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Suceava, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, és Bukarest. Csupán négy megye, Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes maradt a narancsszínű régióban, az innen érkezőknek javasolt a 14 napos karantén és a tesztelés. Ugyanakkor 48 órával az országba való beutazás előtt ki kell tölteni egy űrlapot, amely itt található:  https://cutt.ly/ZdgFPQX

A román állampolgárok csak a belépés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív koronavírusteszttel utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába – hívja fel a figyelmet a külügyminisztérium közleménye. Átutazáshoz nem kell teszt, ám ezt csak a neumi korridoron lehet megtenni (Horvátország – Bosznia-Hercegovina – Horvátország).

A már érvényben lévő döntés három csoportra osztja az államokat: zöld (innen minden megszorítás nélkül lehet beutazni), narancssárga (a hatóságok különleges intézkedéseket rendelhetnek el, egyelőre kiemelt figyelemmel kísérik a beutazókat) és piros színű kategóriára (az innen beutazók esetében kötelező a koronavírusteszt elvégzése és a karantén). Románia a narancssárga színű csoportba került.

Ukrajna is vörös kategóriába sorolta Romániát. Az innen érkezőknek 14 napig hatósági karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk. Nem kötelező a karantén, ha a román állampolgárok beutazás után elvégeznek egy koronavírustesztet egy ukrajnai laboratóriumban, vagy ha határátlépéskor felmutatnak az elmúlt 48 órában elvégzett negatív teszteredményt. Ugyanakkor az országon való átutazás esetén sem kötelező a karantén, ha a tranzit nem hosszabb 48 óránál.

 

Forrás: korona.rmdsz.ro

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.