fbpx

Parkot alakítanának ki a problémás medvéknek

Medveparkot hozna létre Csík­szent­miklóson a Hargita megyei önkormányzat, ehhez uniós támogatást is igénybe vennének. A két kisebbségjogi európai polgári kezdeményezés ügyét is befolyásolta a világjárvány. A nemzeti régiókról szóló kezdeményezésnek ez jól jött, a Minority Safe­Pack esetében kevésbé. Látszólag a két téma nem tartozik össze, de valójában mégis. Mindez ugyanis Vincze Loránt, európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétvégi közös sajtótájékoztatóján hangzott el.

Borboly Csaba a sajtóeseményen elmondta: Csíkszent­milkóson hoznának létre egy olyan medveparkot, ahová a problémás, emberhez szokott medvéket szállítanák el, ugyanakkor a park egyben turistalátványosság is lenne, és jelentős bevételhez juttatná a hely közbirtokosságot. Ha a környékbeli közbirtokosságok is csatlakoznának a kezdeményezéshez, akkor idővel ki is bővíthetnék a rezervátumot. Hozzátette: jelenleg az országban hasonló rezervátum nem létezik, a zărnești-i nemzeti park túlzsúfolt, nincs a medvéknek elég élettere, olyan szinte mintha állatkertben élnének. Mint részletezte, a mintegy 100 hektáros területen évente 10-30 medvét lehetne elhelyezni, amely egyfajta szafariparkként működne.

A medvekérdés európai megközelítésben
Vincze Loránt EP-képviselő ugyanakkor a medveügyet a „legkonkrétabb feladatnak” nevezte, amelyet a székelyföldi önkormányzati vezetőktől kapott, hogy képviselje Brüsszelben. Vincze emlékeztetett: a székelyföldi tanácselnökök tavaly indítottak petíciót a medvetámadások miatt. Mint kifejtette, jelenleg a dolog ott tart, hogy a petíció már „átment a Petíciós bizottság jogi szűrőjén”. Ennek elmondása szerint azért van jelentősége, mert a szakbizottság megállapította, hogy jogosult ebben a kérdésben állást foglalni, a petíció uniós kompetenciát érint, és ilyen módon a szakbizottság napirendjére fog kerülni. Ugyanakkor hozzáfűzte: a törvényi megoldásnak Bukarestből kell érkeznie. Úgy vélte, érdemes Brüsszelben is képviselni az ügyet, mert ha az Európai Parlament és az Európai Bizottság is azt mondja, hogy meg lehet tenni, sőt szükséges levenni a medvét a veszélyeztetett fajok listájáról az emberéletek védelme és a gazdasági károk megelőzése érdekében, akkor Románia hallgatni fog a brüsszeli intelmekre.

Kisebbségjogi kezdeményezések
A sajtóeseményen ugyanakkor szó esett a nemzeti régiók és a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésekről is. Az EP-képviselő szerint előbbi második esélyt kapott azt követően, hogy meghosszabbították az aláírásgyűjtések határidejét. A Minority SafePack esetében ugyanakkor úgy látta: az előzetes terveket áthúzta a világjárvány. Az eredetileg március 27-re tervezett meghallgatás az európai parlamentben elmaradt, és várhatóan csak októberben kerül rá sor.

Forrás: Hargita Népe

 

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.