fbpx
?

Független szakértői vélemény szükséges a tibódi úti probléma hosszú távú megoldásához

A tibódi, 134C jelzésű megyei úton fennálló veszélyhelyzet megoldása érdekében az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége (ISU) felszólítást fogalmaz meg a prefektúrának, aminek nyomán a kormánymegbízotti hivatal bizottságot nevez ki, amely megállapítja a mostani eset hosszú távú megoldásainak lehetőségeit. Ehhez egy független szakértő bevonása is szükséges, és ezt követően indulhat el az az eljárás, amely révén megfelelő pénzügyi forrást biztosíthatnak az út tervezésére és kivitelezésére.

Mint már korábban többször írtuk, a szóban forgó szakasz hosszú távú megoldása külön tervezési és kivitelezési beruházást igényel, amihez a megyei tanácsnak nincs elegendő erőforrása. Ahhoz, hogy az egész domboldal mozgását megállítsák, 2,5–3 kilométeres szakaszon szükséges a beavatkozás, úgymint a talajvíz leszabályozása, elvezetése, támfalak építése és a domboldal megerősítése. Efféle munkálatok – más esetekre alapozva – 3,3 millió lejbe kerülnek 177 méteres szakaszon, 3,6 millió lejbe egy 40 méteres szakaszon, illetve 700 ezer lejbe kerültek egy 30 méteres szakaszon. Így pénzügyi források lehívására van szükség, addig is a megyei tanács pillanatnyi megoldásokat tud eszközölni: megfelelően kijelölni a szakaszt és elhárítani a közvetlen veszélyt.

Korábban már elkészült az említett szakasz tanulmánya és szakértői jelentése (https://drive.google.com/open?id=0B3DH_aG2Ui1Ud2c1WkFWRzd5M2c). Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a közösségi oldalon is részletesen beszámolt az út sajátosságáról.

Csíkszereda, 2017. június 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.