fbpx

Gazdag programkínálat az idei Ezer Székely Leány Napján

A székely népviselet, népdal és néptánc legnagyobb ünnepévé nőtte ki magát az Ezer Székely Leány Napja, amelyet idén július 7-én, szombaton tartanak meg a csíkszeredai Szabadság téren és a csíksomlyói Nyeregben.

A szervezők és társszervezők a csíkszeredai városházán július 4-én, szerdán sajtótájékoztatón ismertették a programot, valamint a szervezés részleteit. Az esemény egyik társszervezője Hargita Megye Tanácsa – 20 000 lejjel támogatja a rendezvényt –, a sajtótájékoztatón az intézményt Barti Tihamér alelnök képviselte.

A sajtótájékoztatón Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere, Füleki Zoltán alpolgármester, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója és Ferencz Csaba, az idei házigazda település, Csíkpálfalva község polgármestere nyújtott tájékoztatást az idei rendezvényről. A részletes programot Gábos Bakó Rozál, a Hargita együttes munkatársa ismertette.

Barti Tihamér alelnök elismerően szólt arról, hogy az Ezer Székely Leány Napja az egyik legsikeresebb hagyományőrző rendezvény.

– Az Ezer Székely Leány Napja a hagyományőrzés szempontjából közösségeket köt össze értékeink megélésére. Örömünkre szolgál, hogy Hargita megye testvérmegyéi is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, és több küldöttség vesz részt a székely leányok ünnepén. Ez évben két Tolna megyei néptánccsoport is fellép a csíksomlyói Nyeregben – mondta el a sajtótájékoztatón Barti Tihamér alelnök.

Hargita megye testvérmegyéjéből, Tolna megyéből a kakasdi és a bonyhádi bukovinai székelyek hagyományőrző néptánccsoportja mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Székely Népviselet Napja

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a tavaly útjára indította a Székely Népviselet Napját, melyet minden év Ezer Székely Leány Napja előtti pénteken ünnepelnek. A kezdeményezéshez már a tavaly csatlakozott Hargita Megye Tanácsa munkaközössége is.

viselet nap2017

Július 6-án, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel a Hargita együttes tagjai közös táncot kezdeményeznek azokkal, akik székely viseletben érkeznek Csíkszeredába a Szabadság térre. Ezt követően közös fotó is készül a viseletbe öltözöttekkel.

A Székely Népviselet Napján készült fényképeket várják az ezerszekely@gmail.com e-mail címre vagy együttes Facebook oldalára, üzenetben: https://www.facebook.com/hargitaegyuttes/.

 

Gazdag programkínálat a Nyeregben

Az idei rendezvényen huszonhét hagyományőrző és ifjúsági néptánccsoportnak tudnak színpadi fellépést biztosítani, az eddigi visszajelzések alapján 780 színpadi fellépője lesz a rendezvénynek. A műkedvelő tánccsoportok mellett ugyanakkor gálaműsorral készül a Bekecs Néptáncszínház és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is. A nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház 14 órától mutat be részletet az Ember az embertelenségben című előadásából. 16 órától részletet láthatnak az érdeklődők a Hargita együttes Örökség című előadásából.

A rendezvény idején a népviseletmustra sátorban Csíkpálfalva község népviseleteiből álló kiállítás lesz látható, valamint betekintést nyerhetnek az érdeklődők a szövés és a népviselet készítés világába.

 

Gyermekfoglalkoztató kézműves sátor

Idén a rendezvényt gyermek és ifjúsági foglalkoztató sátorral bővítik. A kézműves foglalkozásokat a Fészek Tanoda, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, Ádám Katalin és csapata, Büte Arnold csíkrákosi szobrász és asztalos, csíkpálfalvi pedagógusok és kézművesek, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes munkatársai tartják.

 

Népviseletbe öltözöttek regisztrációja

A népviseletbe öltözött résztvevők 12 óra 30 perctől 16 óra 30 percig regisztrálhatnak a regisztrációs sátorban. 16 óra 30 perctől kezdődik a közös játék és tánc, majd 17 órától kerül sor a közös fotó elkészítésére.

A rendezvény részletes programja itt olvasható.

Csíkszereda, 2018. július 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.