fbpx

Gőzerővel dolgoznak a szakközépiskolások a megyeháza felújítási „tervein”

Kreatív, látványos és megvalósítható javítási megoldásokkal álltak elő a Kós Károly Szakközépiskola XI. és XII. osztályos tanulói a megyeháza kül- és beltéri átalakítására. A januári, megyeházán tett látogatást követően az Epítészeti és formatervezői szakos tanulók neki láttak a számukra is motiváló feladatnak és konkrét elképzeléseket vázoltak a megyeelnöknek a megyeháza épületének egyes részeinek felújítására a múlt héten, amikor Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke személyesen látogatta meg a diákokat. Első lépésben a megyeháza bejárati előterét, az első emeleti előteret, valamint az épület körül található travertin (mészkő) lapokkal burkolt lépcsőzetes kialakítást gondolták újra.

A diákok három fő alapgondolat szerint közelítették meg az épület kültéri felújítását: zöld felületek kialakítása a letöredezett travertine (mészkő) burkoló lapok helyén, ideiglenes kültéri művészeti alkotások és ülőhelyek kialakítása, kültéri szabadidős tevékenységek számára megfelelő felületek kialakítása.

A javaslatokat fogalmaztak meg ugyanakkor a beltéri előterekre is ahol ülőalkalmatosságok létrehozása lenne célszerű, ezáltal funkciót adva a térnek, ügyfélbarátabbá téve azt. A külső részre, ötvözve a fent leírt három irányvonalat, több kreatív javaslatot is megfogalmaztak. Itt is ülőalkalmatosságokat helyeznének ki, amelyek illenek a jelenlegi Szabadság tér stílusához, kültéri szabadidős területté alakítva át. A jelenlegi komor hatást a tanulók LED fényforrásokkal dobnák fel. Az oszlopoknak is funkciót adva fotókiállítások munkáit lehetne elhelyezni ezeken, amelyeket szintén LED fényforrásokkal megvilágítva éjjel is kellemes hangulatot biztosítana az épületnek. Felmerült ugyanakkor, a jelenlegi travertin lapokat mellőzve, akár betont önteni a jelenlegi lépcsőfokokra, népművészeti díszítéssel. Az árkádok alatt pedig Hargita megye térképét is megjelenítenék a fontosabb látványosságokkal.

Mint az az előző egyeztetésen elhangzott a Regionális Operatív Program 2014-2020-as kiírásai révén szeretnének pályázni a megyeháza energetikai felújítására. Addig pedig a diákok közreműködése révén a terasz felújításával barátságosabbá tehetik az intézményt.

Márton Ildikó tanárnő a diákokhoz hasonlóan örömmel fogadta a felkérést és fontosnak nevezte a gyakorlati feladatot a tanulók vállalkozóvá válás ösztönzésére. Borboly Csaba megyeelnök szerint, hasznos a diákokkal közös munka, hiszen ez is bizonyítja, hogy szükség van a szakoktatásra és az ehhez hasonló projektek révén nagy arányban hozzásegíthetik őket a szakmai fejlődéshez, ezt a példát pedig a cégek is követhetik.

Az elküldött javaslatok mellé a továbbiakban mellékelik a felhasználandó anyagszámítást is, amely mellé a megyeelnök várja a munkadíj meghatározását is. Mint mondta a nagy betűs életben is megfizetik az elvégzett munkadíjat és reméli Hargita Megye Tanácsa ezzel is hozzájárul a diákok vállalkozóvá válásának ösztönzésére.

A megyeházán tett látogatás rövid összefoglalóját itt tekinthetik meg. Borboly Csaba látogatásáról készült videónaplót a megyeelnök közösségi oldalán tekinthetik meg.

Csíkszereda, 2017. február 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.