fbpx

Felcsíki, középcsíki és gyimesi települések polgármestereivel egyeztettek a megyei tanács költségvetésének elfogadása előtt

A felcsíki, középcsíki és gyimesi települések polgármestereivel egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István, Rácz Árpád és Szentes Antal megyei tanácsosok az elmúlt héten. A megyeelnök szolidaritásra szólította fel a térség polgármestereit, mivel az idei települési költségvetés kiegyenlítésre szánt összegek, amelyet az országos költségvetésből kaptak, nem oldja meg a beérkezett igénylések döntő többségének finanszírozását. – Olyan beruházások, programok élveznek prioritást, amelyek az egész térség számára fontosak – jelentette ki a megyeelnök, példaként említve az alcsíki derítőállomást és a csíkszentsimoni gáz bevezetésének ügyét, amelyért szolidaritást vállaltak az alcsíki települések, hiszen a gáz bevezetését követően elkészülhet a krumpli feldolgozó, komoly előrelépést jelentve a csíki termelőknek. Továbbra is fontos a szakképzés támogatása, a tangazdaságok felszerelésére is figyelmet kell fordítani.

A víz és csatorna rendszerek kiépítésére illetve felújítására a megyeelnök javasolta a polgármestereknek, hogy ez irányú igénylésüket, amelyek a Harvíz Rt. által lebonyolított POIM programba (Program Operațional de Infrastructură Mare) nem férnek bele, pályázzanak a kormány helyi fejlesztési programjára (PNDL). Ugyancsak a PNDL program keretében azokat a községi utcákat részesítik előnyben, ahol már elkészült a víz és csatorna rendszer.

Csíkmadarason a gázhálózat kiépítésére helyeznek hangsúlyt és egy mini ipari terület kiépítéséhez szükséges forrásokhoz járulnak hozzá. Figyelembe véve, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai közbenjárásának köszönhetően  a múlt évhez képest nőtt az összeg, így valamivel több pénz jut a felcsíki és gyimesi térségbe. Ugyanakkor felhívta a megyeelnök a figyelmet, hogy egyben kell kezelni több megyei szintű intézkedést és további döntési lehetőségeket. Ennek értelmében ebben az évben jelentős értékű munkálatok várhatóak Gyimesközéplokon a megyei út mentén (úttest, hidak, partvédelem, sáncok). Ugyanez várható Csíkcsicsóban, ahol híd építésre és aszfaltozásra lehet számítani. Csíkszentgyörgyön is várható jelentős munkálat aa megyei úton, illetve Csíkszentkirály területén a Büdösfürdő felé vezető úton.

Karcfalván vállalták Madicsa-fürdő villamosítását, amelyhez előzőleg Hargita Megye Tanácsa biztosította a szükséges anyagot. Emellett szeretnék összekötni a hoki pályát a központtal. Csíkdánfalván a járdát kell szintre emelni, amelyhez csak munkálat szükséges. A kultúrotthon fűtését megoldandó kazánház építésére pályáznának, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület garázsának megépítésére. Csíkcsicsóban az emlékmű körüli teret rendeznék idén. Csíkszenttamáson háromszáz méter támfal építése a legfontosabb, emellett sport pálya építésére és fa busz megállók építésére pályáznának. Csíkpálfalván a megyei út megépítése a legfontosabb ügy. Szépvízen a teke pálya rendbe tételét szeretnék elkezdeni.

Szentes Antal megyei tanácsos fontosnak tartotta a térségi szintű egyeztetéseket, hiszen így a települések vezetőivel közösen lehetett megbeszélni egy-egy község igényléseit.

Becze István megyei tanácsos szerint összetett a források lehetősége, amellyel az elkövetkező három évben okosan kell gazdálkodni, összpontosítva arra amit ez alatt az idő alatt meglehet valósítani.

Csíkszereda, 2017. február 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.