fbpx

Gyakornokokat vár Hargita Megye Tanácsa

A padhordástól az ország új régiós felosztásának a háttérelemzéséig minden típusú munkára szükség van Hargita Megye Tanácsánál – mondta az intézmény vezetője, Borboly Csaba a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen kedden tartott előadásában. A megyei tanácsnál és alintézményeinél 44 gyakornokot tudnak fogadni idén.

Hargita Megye Tanácsa az idei évtől lehetőséget biztosít fiatalok/diákok számára, hogy gyakornokként bekapcsolódjanak a hivatal, illetve alintézményeinek napi működésébe. A program célja, hogy a résztvevők megismerjék a megyei tanács működését, betekintést nyerjenek a közigazgatás alapelveibe, intézményrendszerébe, feladataiba, egyszóval mindabba, amit a közigazgatás fogalma fed, és így közvetlen rálátást nyerjenek a közigazgatásnak az állami szervek rendszerében betöltött szerepére. A gyakornokok aktívan részt vehetnek többek között Hargita Megye Tanácsa, illetve alintézményei eseményeinek, programjainak szervezésében, pályázati iratok, kérdőívek összeállításában, hivatalos levelek, beszámolók, jegyzőkönyvek, értesítések megírásában, sportprogramok lebonyolításában, külügyi hírlevél összeállításában.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 26-án, kedden a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem politikatudományi karán mutatta be az általa vezetett intézményt, annak szerteágazó tevékenységét, „kiszolgáló hivatal” jellegét, valamint a gyakornoki programot.

– Azzal szembesültem, hogy bár az alintézményekkel együtt mintegy háromezer ember dolgozik nálunk, az európai uniós források sikeres lehívása után, a projektek gyakorlatba ültetésénél még több személyre van szükség. Sokszor hiányzik a felkészült munkaerő, amely segíthetne az uniós pénzek sikeres elköltésében. Egyre bővülő szolgáltatói tevékenységünk egyre nagyobb munkaerőt igényel, és folyamatosan alkalmazunk fiatalokat, akiknek karrierlehetőséget tudunk ajánlani – fejtette ki a megyeelnök, aki azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint a frissen végzett egyetemi hallgatóknak fél vagy egy évre van szükségük, hogy beleszokjanak a megyei tanács rendszerébe. Ez időveszteség, ezért is hirdették meg a gyakornoki programot, hogy elvégezve az egyetemet már közigazgatási tapasztalattal jelentkezhessen az intézményben, így az alkalmazás után megtakarítják a betanításhoz szükséges időt. – Az általunk szervezett vásárokon való padhordástól az ország új régiós felosztásának a háttérelemzéséig minden típusú munkára szükség van nálunk. Mindenkire szükségünk van, aki dolgozni akar – jelentette ki Borboly Csaba.

Az elöljáró úgy véli, a megyei tanácsnál szerzett tapasztalattal a fiataloknak dupla esélyük van máshol elhelyezkedni. Példát is mondott: ha magáncégeknél látják, hogy valaki jól bonyolítja le a közbeszerzéseket a közintézményben, akkor állást ajánlhatnak neki, hogy az illető cégnél foglalkozzon az ilyen jellegű pályázatokkal, és legkevesebb ezer eurót kereshet; viszont nem lesz belőle kiváló szakember különféle képzések elvégzésével, hanem éppen a hivatalban szerzett tapasztalat fog számítani, ami alapján keresett munkaerővé válhat.

– Ez nekünk is segítség, mert ha a barikád másik oldalán felkészült szakemberek állnak, a közbeszerzések lebonyolítása gördülékenyebben megy – magyarázta a Hargita megyei elnök hozzátéve: ha mindenkinek nem is tudnak ezereurós fizetést ajánlani, létezik ilyen bér a megyei tanácsnál, és ezenkívül is tudnak versenyképes béreket biztosítani az intézményben. Ezzel párhuzamosan ösztöndíjakat is meg szokott hirdetni Hargita Megye Tanácsa, hangzott el, és vezetőképzést is szeretnének indítani.

Hargita Megye Tanácsa és az alintézményei idén összesen 44 gyakornokot tudnak fogadni, és a tevékenységi kör nagyon széles, mivel 850 rendezvényt/programot bonyolítanak le évente. Természetesen más városokból, illetve más egyetemekről is várnak jelentkezőket, a program népszerűsítő kampánya folytatódik.

A gyakornoki helyekről, feladatkörökről részletes információ található a megyei tanács erre a célra létrehozott honlapján: http://gyakornok.hargitamegye.ro/

Csíkszereda, 2013. február 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.