fbpx

Gyarapodó gyümölcsfeldolgozó közösségek

Jó irányban halad a székelyföldi gyümölcstermesztés és gyümölcsfeldolgozás – állapította meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hétvégén Székelyudvarhelyen, az immár hetedik alkalommal megszervezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon. Szeptember 18–20-án a városi minifocipályán a Civitas Alapítvány szervezésével és a Székelygyümölcs Egyesület társszervezésével megtartott találkozón közel húsz közösség képviseltette magát és állította ki a különféle gyümölcsökből készült termékeit.

– Lassan, de biztosan növekszik a gyümölcsfeldolgozó közösségek bizalma, és egyre kifizetődőbb gyümölcstermesztéssel foglalkozni – mondta a megyeelnök gratulálva a szervezőknek a színes programkínálatért és a megjelent gyümölcsfeldolgozóknak a kiállított termékekért.

Hargita Megye Tanácsa volt az esemény egyik főtámogatója. A fesztiválra látogatók számos program közül válogathattak, így például szombaton a Nagy Közös Lekvárfőzés alkalmával a kiállító közösségek és az Erdélyi Konyha egy üstben készített lekvárt, utána a legfinomabb palacsintáért és gyümölcslevesért járó elismerésért harcolhattak a közösségek, mindkét számban a főszerep a székely gyümölcsöknek és az abból készült lekvárnak jutott. Vasárnap népdalénekesek és néptáncegyüttesek szórakoztatták a vendégeket.

Csíkszereda, 2015. szeptember 20.

 784 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás