fbpx

Gyergyói és udvarhelyszéki települések fejlesztésére utaltak ki támogatást

Rendkívüli ülést tartott Hargita Megye Tanácsa

Gyergyó-térség és Udvarhelyszék településeinek szavaztak meg támogatásokat a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából Hargita Megye Tanácsa június 3-i, online tartott rendkívüli ülésén.  Borboly Csaba tanácselnök Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalából jelentkezett be az ülésre Csergő Tibor András polgármesterrel közösen:

https://www.facebook.com/hargitamegye/videos/243463757536856

A testület megszavazta a megyei tanács Gyergyószentmiklóssal való társulását, amelyre azért volt szükség, hogy a korábbi megállapodás értelmében a várost elkerülő út megépítésének költségeit a megyei tanács kétharmad részben, a városi önkormányzat pedig egyharmad részben fedezhesse.

– Bízom benne, hogy az új városvezetéssel érdemben tudunk lépni, ezáltal a gyergyói településeken enyhíteni tudjuk a közlekedés okozta nehézségeket. Emellett a hulladékgazdálkodási rendszer szempontjából is kulcsfontosságú az elkerülő út megépítése, mivel így meghatározott útszakaszon tudják szállítani a hulladékot – mondta el Borboly Csaba.

Csergő Tibor András polgármester új lehetőségnek tartja a meghozott döntést:

– Olyan ügyekről határozunk ma, amelyek fontosak Gyergyószentmiklós számára, például, hogy a teherforgalmi út ne a városon keresztül haladjon át, hanem a város ipari zónáján. A Gyergyószárhegy irányából érkező európai útnak Csíkszereda felé Tekerőpatakon át, a város ipari zónáján keresztül kell haladnia. A lakosság igényeit figyelembe véve tervezzük ezt az utat, az elképzelés megvalósításával megfelelően kezelhetjük a teherforgalmat. A gyergyószentmiklósi városi kórház fejlesztéséhez is jelentős támogatást kaptunk Hargita Megye Tanácsától a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából, akárcsak a Batthyány Ignác-iskola bentlakásának energetikai felújítására, így ezzel is haladhatunk, már van egy látványos munkafolyamat.

Az ülésen tizenkét Hargita megyei településnek is támogatást szavaztak meg a jövedelemadó 6%-os visszaosztásából.

A Gyergyó-térségnek kiutalt támogatások

A térségben összesen nyolc településnek szavaztak meg támogatást: Gyergyószentmiklósnak a városi kórház fejlesztésére, valamint a Batthyány Ignác-iskola bentlakásának energetikai felújítására és a városi utcák felújítására, Gyergyóhollónak a 174B jelzésű megyei út felújítására, Gyergyótölgyes számára a helyi általános iskola környezetének a rendbetételére és parkolójának a kiépítésére, Galócásnak útfelújításra, Borszéknek a városi orvosi rendelők felújítására és bővítésére, Gyergyócsomafalvának a polgármesteri hivatal épülete felújításának befejezésére, Gyergyóvárhegynek a vízhálózat és a szennyvízhálózat kiépítésére, továbbá Vaslábnak a gázhálózat kiépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

Az Udvarhelyszéknek megszavazott támogatások

A térség számára az ülésen négy településnek szavaztak meg különböző összegeket: Homoródalmásnak a Szabók utca felújítására, Farkaslakának a szennyvízhálózat bővítésére, amely a település számára fontos támogatást jelent, Felsőboldogfalvának ugyancsak a szennyvízhálózat bővítésére, Kápolnásfalunak pedig a vízhálózat felújítására és szennyvízhálózat bővítésére.

– A támogatásokból a települések olyan fejlesztéseket végezhetnek, amelyekkel a közösségi életet erősíthetik. A mai döntést egyeztetések előzték meg, amelyeknél figyelembe vettük a lakosság igényeit – mondta a megyei tanács elnöke.

Ásatások és akadémia

Egy másik döntés, amelyet az ülésen hoztak, Hargita Megye Tanácsa 2021-es régészeti programjára vonatkozik, amellyel régészeti kutatásokat támogatnak, múzeumokkal közösen, a megye térségeiben. Ebben az évben erre a programra összesen 120 ezer lejt különítettek el. Csík-térségben a Csíki Székely Múzeummal együttműködve a csíkrákosi Pogány-vár régészeti kutatásait tűzték ki célul, Udvarhely-térségben a Haáz Rezső Múzeummal közösen a Székelytámadt vár kutatásait végzik el. Gyergyó-térségben a Tarisznyás Márton Múzeummal, Székelykeresztúr térségében pedig a Molnár István Múzeummal működnek együtt az énlaki övezeten belüli kutatásokban.

Elfogadták a 2021-es évre Hargita Megye Tanácsa Székelyföldi Akadémia programját is, az előadás-sorozatot 2010 óta szervezik meg. A Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének egy védett műhelyt hoznak létre, amely sok mozgássérültnek biztosít lehetőséget a megyében. A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás részére több mint egymillió lejt különítettek el. A Hargita megyei egyházegyüttműködési program keretében idén 300 ezer lejt szánnak a történelmi felekezeteknek, továbbá a tömegközlekedési programban néhány új útvonalat fogadtak el az időközben beérkezett igénylések alapján.

A rendkívüli tanácsülés napirendi pontjai itt olvashatók.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.