fbpx

Gyermeknap a hagyományőrzés jegyében

Hargita Megye Tanácsa a Családprogramja keretében ez évben is megünnepelte a nemzetközi gyermeknapot június elsején, szerdán Csíkszeredában a megyeháza oszlopcsarnokában és a Szabadság téren.

A nap során gyermekzumba, népi gyermekjátékok, táncház, élménykonyha, rajztevékenység és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola jóvoltából számos kézműves foglalkozás (nemezelés, fafaragás, kerámia, gyermekjátékok készítése, kötélverés, horgolás) várta a város óvodásait és iskolásait. Ugyanakkor nagy sikernek örvendett a fotósarok, ahol különböző kiegészítőkkel készültek fotók a gyerekekről egy igazi rally autóval. A program részeként még tájékozódási verseny, hangszersimogatás és kutyás foglalkozás is várt a gyerekekre. Az 5–8. osztályos diákok biciklis és rolleres ügyességi próbákon méretkeztek meg.

A rendezvényről fotógalériát találnak Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán.

– Hargita Megye Tanácsa 2010-ben azért indította el a Családprogramját, hogy a családban való gondolkodást erőítse, népszerűsítse a nagycsaládokat és tegyen a székelyföldi társadalom elöregedése ellen. A mai gyermeknapi rendezvényünk is ezt a célt szolgálta – nyilatkozta a rendezvény kapcsán Borboly Csaba megyeelnök.

A Hargita megyei családok és gyermekek hagyományőrző napját a megye mindhárom térségében megünnepelték: Csíkszereda mellett Székelyvarságon, partnerségben a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolával nemezelés, kosárfonás, agyagozás, gyöngyfűzés és bútorfestés zajlott kézműves mesterek irányításával, majd a délutáni órákban népi játékok, néptánctanulás és táncház várta az érdeklődőket.

Gyergyószárhegyen az élménykonyhában gyermekínyencségek készítésébe lehetett bekapcsolódni, ugyanakkor kreatív rajztevékenység is szórakoztatta a gyerekeket.

A rendezvénysorozat részeként Gyergyószárhegy lesz a házigazdája június 3-án a Hargita megyei mondák és legendák történelmi vetélkedőnek, melyen a Gyergyói-medence általános iskolái mérik össze tudásukat.

Csíkszereda, 2016. június 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.