fbpx

Gyermeksarok a csíkszeredai megyeházán

Játékos, tartalmas programokat, úgynevezett gyermeksarkot szerveztek a csíkszeredai megyeházán az április 18–28. közötti időszakban, a tavaszi vakáció idején. Ezzel azt az elvet követték, hogy Hargita Megye Tanácsa a munkatársainak gyermekei számára a megyeházát család- és gyermekbarátabbá igyekszik tenni. Törekedtek arra, hogy minél érdekesebb és változatosabb programokat kínáljanak a kicsiknek, volt zeneoktatás különböző hangszerekkel (gitár, fuvola, zongora), meseolvasás, népi gyermekjátékok, kézműves-foglalkozás, nemezelés, origami, népzene és néptáncoktatás, bábszínház, rajzolás.

– A szülők akkor tudnak teljes odafigyeléssel dolgozni, ha tudják, hogy a gyermekeik biztonságban vannak, ezért találtuk ki, hogy szervezzünk szórakoztató, de tartalmas programokat az intézmény munkatársainak gyermekei számára a vakáció idejére, hogy ne kelljen aggódniuk a kicsik felügyelete miatt. Kezdeményezésünkkel célunk a megyei tanács minél családbarátabb intézménnyé tétele, ennek érdekében már több intézkedést hoztunk, ilyen például a kisgyermekes anyák fokozatos visszatérésének bevezetése a gyermeknevelési szabadságról. Sok fiatalt alkalmazunk, így állandóan vannak olyan munkatársaink, akik gyermeknevelési szabadságukat töltik, továbbá fél órával csökkentettük a kisgyerekes anyák napi munkaidejét. Ezenkívül Hargita Megye Tanácsa támogatja pályázati rendszerén keresztül azokat a civilszervezeteket, amelyek családbarát programokat szerveznek, folyamatosan vannak nagycsaládosokat támogató pályázati kiírásaink. Eddig megoldatlan probléma volt a gyermekek felügyelete a vakációk idején, de ennek a kéthetes programnak a sikerességéből kiindulva folytatni kell a foglalkozások szervezését, amit más hasonló intézmények is alkalmazhatnak, mert ez egy jó példa arra, hogyan lehet gyermekekkel foglalkozni – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kezdeményezés kapcsán.

– Ez olyan lehetőség, amit ki kell használni, nem mintha nem lenne, akire bízni a gyermek felügyeletét, de meggyőződésem, hogy nem tudnának ilyen hasznos és tartalmas időtöltést biztosítani, az itt szerzett élményekre a gyermek a későbbiekben is emlékezni fog – fogalmazott az egyik résztvevő édesanyja.

A foglalkozások szervezésébe bevonták a megyei tanács két alintézményét is: a Kájoni János Megyei Könyvtárat és a Hargita Megye Művészeti Népiskolát. A felügyeletet és a programok levezetését az intézményben dolgozó kollégák elosztották egymás között, folyamatosan két felnőtt foglalkozott a résztvevőkkel. A program részeként a szülők kérésére reggelit és ebédet is biztosítottak a gyermekeknek.

Csíkszereda, 2017. április 27.

 624 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...