fbpx

Két új hegyimentőbázis épül

Új program indítását jelentették be Hargita Megye Tanácsa április 27-i, soros havi ülésén: a vidékfejlesztési egyesületen keresztül idén versenyt hirdetnek 5–8. osztályos diákoknak kis haszonállat tartására, gondozására, a Kiskertész program mintájára. Becze István, a vidékfejlesztési szakbizottság elnöke elmondta, hogy az ülés előtt az egyesület vezetőségével átbeszélték a tervet, és az elképzelés szerint a verseny során nevelt állatokat bemutatnák az egyesület által támogatott rendezvényeken, vásárokon. A megyei tanácsos azt is elmondta, hogy havi rendszerességgel szerveznének ezentúl gazdatalálkozót, amelyen ellátnák a résztvevőket az aktuális hasznos információkkal. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke hozzáfűzte, hogy a kis haszonállatok tartásáról szóló program ötletgazdája Csilip Árpád, a hivatal fiatal munkatársa.

Az ülésen egyébként megszavazták azt a határozatot, amely jóváhagyja, hogy Hargita Megye Tanácsa befizesse a vidékfejlesztési egyesület emelt tagdíját, mivel az agrárkamara átszervezése miatt, a fejlesztési ügynökség mellett, az egyesület vett át számos programot. A 46 önkormányzat, amely tagja az egyesületnek, egy lakos után a korábbi 1,00 lej helyett 1,50 lejt fizet be.

A székelyudvarhelyi inkubátorházat, a Hargita Business Centert működtető önkormányzati fejlesztési társulás számára befizetendő tagdíj kapcsán is szavaztak, felhatalmazva a megyei tanács képviselőit az idei évi tagdíj, 244 ezer lej ügyében. Borboly Csaba elmondta, hogy Csíkszereda és Gyergyószentmiklós felé is kiterjesztenék a fiatal vállalkozók ily módon történő támogatását, a tagdíj ezt is tartalmazza, és Gyergyóban már elkezdődött a folyamat az inkubátorház létrehozására. (Erről bővebben itt olvasható: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1258732614174119)

Jóváhagyták a Gyilkos-tó és környéke fejlesztése céljából Gyergyószentmiklós önkormányzatával létrehozandó fejlesztési társulásra vonatkozó határozatot is. (Erről bővebben itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1258754084171972)

Elfogadták két új hegyimentőbázis, a tusnádfürdői és a borszéki megvalósíthatósági tanulmányát. Fekete Örs, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője elmondta, hogy csapataik eléggé nehezen jutnak el ezekre a településekre, ezért szükséges helyi egységek létrehozása. Mindkét településen sípálya működik, és nőtt a balesetek száma, indokolta az új központok szükségességét. Közölte azt is, hogy a megyében több mint harminc sípálya működik, ami az országban a legtöbbnek számít, és az elmúlt télen több mint kétszáz balesethez kellett sietniük a hegyimentőknek.

– Szeretnénk, ha minden bázison hat hegyimentő teljesíthetne szolgálatot. Az új bázisokon szállást, elsősegélynyújtó helyet és gyakorlatozásra alkalmas helyiséget alakítunk ki – ismertette a terveket Fekete Örs, aki azt is elmondta, hogy szó van a meglévő négy bázis – a hargitafürdői, gyilkostói, madarasi-hargitai és maroshévízi – fejlesztéséről is, zöldenergiával működő berendezésekkel szeretnék őket ellátni, ami fontos a költségek csökkentése szempontjából. Az erre vonatkozó dokumentációt is elfogadta a testület.

Két elvi döntést is hoztak a tanácsosok. Az egyik egy nyílt felkérés a közlekedési miniszterhez, hogy szánjon forrást az országutak Hargita megyei szakaszainak javítására, mivel jelentős számú lakossági panasz érkezett a megyeelnökhöz. Borboly Csaba elmondta, meghallgatást kér ez ügyben a tárcavezetőtől, és meghívja a megyébe egy kihelyezett munkaülésre, hogy a helyszínen győződjön meg a problémáról. A megyei tanács elnöke közösségi oldalán konzultációt indított (https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/820350318130418/).

A másik elvi határozat arról szól, hogy Hargita Megye Tanácsa vállalja a társulást Szentegyháza önkormányzatával a Madarasi-Hargitára vezető út felújítása érdekében.

Az ülésen bemutatta tevékenységét a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, Józsa Csaba elnök és Fikó Csaba alapító beszélt szervezetükről. Elhangzott, hogy negyed évszázados álom valósulhat meg az akadálymentes Összefogás Házának megépülésével, amelynek alapkövét előző napon tették le Csíkszeredában. (https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1258717794175601/?type=3&theater)

– Nemcsak szociális szolgáltatást végzünk, hanem termelünk is – hangsúlyozta Fikó Csaba. – Több mint háromszáz céggel és önkormányzattal van szerződésünk szolgáltatásra és termelésre, profittal. 34 alkalmazottunk, 70 foglalkoztatottunk van, és több mint kétezer tagot számlálunk. Megyei jellegünk úgy érvényesülhet még inkább, ha minél több önkormányzat veszi igénybe szolgáltatásainkat – hívta fel a figyelmet a szervezet alapítója.

Csíkszereda, 2017. április 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.