fbpx

Hány ember kerülhet kritikus helyzetbe az új típusú koronavírus miatt?

Az új koronavírussal kapcsolatos egyik számítás az alábbiakat mutatja, ami itthon is mérvadó lehet:

  • A 180 millióból (az USA-ra vonatkozóan) 80%-ot „enyhe” esetnek kell tekinteni. Néhány személynél egyáltalán nem mutatkoznak tünetek, a lefolyása sok esetben influenzaszerű betegségként történik, amely két hétig tart, és amelybe beletartozhat a tüdőgyulladás is, ám maguktól gyógyulnak, általában 2-3 hét alatt.
  • Körülbelül 20%-uk súlyos lesz, és a túléléshez orvosi támogatásra lesz szükség. A súlyos esetek gyógyulása általában 3–6 hetet vesz igénybe.
  • Körülbelül 6%-uknak lehet szüksége intubálásra és/vagy ventilálásra, mert már nem lesznek képesek egyedül lélegezni.
  • A Vuhan (5,8%) és a Kína többi része (0,4%–0,7%) közötti halálozási arány különbsége nagyrészt abból származik, hogy a különböző régiókban nem egyforma mértékben képesek ellátni a kritikus eseteket.
  • Miután egy személy lélegeztetőgépen van, gyakran körülbelül négy hetet vesz igénybe, hogy ismét kikerüljön az intenzív ellátásból.

Forrás: https://medium.com/@joschabach/flattening-the-curve-is-a-deadly-delusion-eea324fe9727

Fertőzéssel kapcsolatos információk

Egyetlen fertőzött személy átlagosan körülbelül 2,2 másik személyt fertőz meg. Összehasonlításképpen: az influenza R0 értéke 1,3.

Mindaddig, amíg az R0 értéke 1,0 alá nem csökken, a járvány tovább terjed, ellenkező esetben a járvány hosszú távon elhal.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.