fbpx

Hargita megye a magyarországi Heves testvérmegyéje lett

A Heves Megyei Közgyűlés testületének augusztus 15-i soron kívüli ülése után Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke testvérmegyei megállapodást ír alá. A testvérmegyei partnerség bővítése céljából Heves Megye Közgyűlése a június 27-ei ülésén döntött arról, hogy együttműködési megállapodást köt Hargita Megye Tanácsával. Az eseményen Borboly Csaba megyeelnök mellett jelen volt Berei István, a Hargita megyei küldöttség tagja és Simó Sándor, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör Esperesi Hivatalának vezetője.

Szabó Róbert ünnepi beszédében szólt arról, hogy ez az összefogás lehetőséget nyújt számukra egy még szorosabb együttműködés megteremtésére Székelyfölddel, valamint tovább erősítheti Székelyföld anyaországgal közös identitásának megőrzését.

BorbolyCsaba_HevesMegye_2014aug15Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott, a Heves megyével való együttműködés gazdasági, oktatási és kulturális téren is gyümölcsöző lehetőségeket tartogat. Kiemelte a közös gazdasági projektek fontosságát, hiszen Romániának Magyarország a harmadik, Magyarországnak Románia a második legnagyobb gazdasági partnere, de ezekből a kapcsolatokból egyelőre kevés létesül Székelyföldön, inkább Bukarestet és a határmentét részesítik előnyben. Ezeket a gazdasági kapcsolatokat kell erősíteni Székelyföld és az anyaország között, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: bízik benne, hogy a testvérmegyei kapcsolatnak köszönhetően még inkább elmélyülnek a magyar-magyar kapcsolatok.

A testvérkapcsolatnak köszönhetően komoly kapcsolatrendszer alakítható ki a két megye civilszervezetei, egyházai, állami intézményei között. A közös jövőbe vetett bizalomról tanúskodó esemény fontosságát hangsúlyozta beszédében Berei István is.

Az együttműködési megállapodás aláírását követő könyvbemutatón a Jelképek a Székelyföldön és a Címer és pecsét a Székelyföldön című könyvekkel ismerkedhettek meg jelenlévők.

Csíkszereda, 2014. augusztus 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.