fbpx

Új kultúrotthont avattak Küküllőkeményfalván

Régi álma valósult meg a küküllőkeményfalviaknak augusztus 23-án, ugyanis átadták a Fenyéd községhez tartozó település új kultúrotthonát. Az ünnepélyes átadáson a falu apraja-nagyja mellett jelen voltak a történelmi egyházak képviselői, a helyi elöljárók, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Incze Csongor alelnök.

A közösség életében várhatóan fontos szerepet játszó létesítmény építése három évvel ezelőtt, 2011-ben kezdődött. A munkálatok összértéke egymillió lej volt, Hargita Megye Tanácsa ennek több mint a felével, 597 ezer lejjel járult hozzá az új kultúrotthonhoz. A fennmaradó költségeket kormánypénzből és helyi költségvetésből finanszírozták.

Az avató ünnepségen felszólalt Bokor Botond, Fenyéd község polgármestere, aki felidézte a kultúrotthon építésének kezdeteit. Mint mondta, a falu lakói nehezményezték, hogy nincs olyan helyiség a településen, ahol közösségi eseményeket szervezhetnének.

– Azon a székely településen, ahol nincs ilyen ház, ott az élet lassan megszűnik. Annak a székely közösségnek pedig, amelynek nincs hite és kultúrája, az el fog veszni. Bízom benne, hogy ez az épület mostantól nagyon sok rendezvény színhelye lehet, ugyanakkor remélem, nemcsak a hagyományaink megtartásában segít majd, hanem a jövőben értéket teremt – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester, aki megköszönte mindazok segítségét, akik valamilyen formában hozzájárultak a kultúrház létrejöttéhez.

Borboly Csaba ünnepi beszédében gratulált a falu közösségének, és tiszteletét fejezte ki kitartásuk előtt.

– Tisztelem önökben, hogy sikerült kitartó, szívós munka árán idáig eljutni, mert ez azt jelenti, él a faluban az összefogás szelleme. Amikor az emberek egymás felé fordulnak, és van bennük hit, remény, valamint egymás iránti tisztelet, akkor lehet közösségi eredményeket elérni. Ezek az eredmények pedig egyértelműen az önök sikerét képviselik – fogalmazott ünnepi beszédében a megyeelnök, aki ugyanakkor megköszönte mindazon kollégák támogatását, akik az évek során azon dolgoztak, hogy Keményfalvának kultúrotthona legyen.

A megyeitanács-elnök és alelnök székely zászlóval ajándékozta meg a tenni akarását, kitartását bizonyító keményfalvi közösséget.

Az ünnepélyes átadáson Böjte Csaba ferences szerzetes is beszédet mondott, aki a keményfalviakat arra biztatta, hogy a kultúrotthont eszközként használják abban a munkában, amiben gyerekeiket nevelik, tanítják. Szent László király példáját felhozva arra kérte a jelenlévőket, hogy olyan gyerekeket neveljenek, akikkel kézen fogva örömmel állhatnak a mennyei Atya elé.

Az ünnepség díszvendége a Gyulafehérvári Főegyházmegye legidősebb, 96 éves papja, a helyi születésű Bíró János Antal atya volt. A lelkész szintén méltatta a helyi közösségi összefogást, ugyanakkor ajándékkal is érkezett: az avatást követően bemutatta az erre az alkalomra írt, Hetvenöt év Isten szolgálatában című könyvét.

Küküllőkeményfalva, 2014. augusztus 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.