fbpx

Hargita megye az első eddig az érvényesen kitöltött népszámlálási kérdőívek tekintetében

Borboly Csaba: "Jó Hargita megyei kaláka volt"

Lejárt a népszámlálás önkitöltős időszaka, még folyamatban van a kitöltött kérdőívek érvényességének ellenőrzése, de az érvényes kitöltött kérdőíveket tekintve eddig első helyen áll Hargita megye 65,2 százalékkal. Hargita megye jól teljesített, köszönhetően a sikeres mozgósításnak, a jó együttműködéseknek, összegezte május 30-i sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, és Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere.

Borboly Csaba köszönetet mondott a Hargita megyeieknek, Csík térségének, mint mondta, a vártnál is jobb eredményt értek el a népszámlálás önkitöltős időszakában. Köszönet a megyei tanács és a polgármesteri hivatalok munkatársainak, a Hargita Megyei Statisztikai hivatal munkatársainak, mindenkinek, aki segítséget nyújtott és részt vállalt a mozgósításban. Csík térségében Csíkszentmárton teljesített a legjobban 93,6 százalékos kitöltési aránnyal, a Hargita megyei kitöltési arány pedig 73,4 százalék.

Még tart az érvényesség ellenőrzése, de eddig Hargita megye az első helyen áll, a lakosság 65,2 százaléka töltötte ki érvényesen a kérdőívet.

Jó volt az együttműködés a tanintézetekkel, a civil szférával, az intézményekkel, sikeres volt a mozgósítás, ami azt jelenti, hogy a lakosság bízik az intézményekben és azok képviselőiben, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba hozzátette: a lakosság kétharmada élt az önkitöltés lehetőségével, ami azt jelenti, hogy nem fogy a történelmi magyar egyházak közösségeinek létszáma, illetve a számok bizonyítják cselekvési tervek, pályázati támogatások létjogosultságát.

Összességében egy jó székelyföldi hangulat jellemezte az önkitöltés időszakát, fogalmazott Korodi Attila, Csíkszereda 76,7 százalékos kitöltési aránnyal éllovas országos szinten a megyei jogú városok között. Csíkszereda polgármestere is köszönetet mondott mindenkinek a partnerségért, hiszen így lehetett szép eredményt elérni. Az elöljáró hozzátette, valószínűleg a Csíkszeredában kitöltött kérdőívet 15%-a nem lesz érvényes, de ezeket az embereket felkeresik a kérdezőbiztosok a helyes kitöltés befejezése érdekében.

Csík térségében Csíkszentmártonban a legmagasabb a kitöltési arány, Birtalan Sándor polgármester köszönetet mondott a polgármesteri hivatal munkatársainak, akik az elmúlt két hónapban mindenben támogatva a lakosságot, akár munkaidőn kívül is segítették a folyamatot. A polgármester elmondta, a fiatalokat is igyekeztek bevonni, hogy segítséget nyújtsanak az idősebbeknek.

A Hargita megyeiek ismét bebizonyították, hogy össze tudnak fogni, egy jó Hargita megyei kaláka volt – összegezte Borboly Csaba.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.