fbpx

Hargita megye északi térségében tartottak kihelyezett tanácsülést

0

Borboly Csaba: ígérgetés helyett mindent megtettünk, hogy mielőbb
aszfaltozott út legyen Ditró és Gyergyótölgyes között

Hargita Megye Tanácsa júniusi havi ülését Hargita és Szucsáva megye határa között tartotta meg június 26-án, pénteken.

Elfogadták a megye módosított hulladékgazdálkodási stratégiáját, valamint az apparátus működési szabályzatát (részletek itt).

A tanácsülésen részt vett a Szucsáva megyei önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetősége is. A 174C jelzésű megyei út építésével ugyanis a két megye átjárhatóságát szeretnék megvalósítani. Bélbortól így ezen az útvonalon is eljuthatunk Dornavátrára. Hargita Megye Tanácsa részéről zajlanak a munkálatok 6,3 kilométeres szakaszon, amelynek értéke megközelíti a hét millió lejt. Jelenleg az út alapját építik ki. A szomszédos megyében is dolgoznak a megyei utak összekötésén. A Székelyföldet Bukovinával összekötő úttal a turizmus és vendéglátás fellendülését várják.

A tanácsülést követően a megyei tanács testülete a borszéki wellnessközpontot is körbejárta. A kezelőközpontnak is helyet adó beruházás utolsó simításai vannak hátra, Borszék költségvetésének egyharmadát azonban a hitel törlesztése terheli. A jelenlévők arról tárgyaltak, hogy a Hargita megyei települések összefogására is szükség van, hogy Székelyföld egyik legnagyobb wellnessközpontjának és kezelőbázisának működése elindulhasson

Hargita megye északi térségének egyik fontos útfelújítása a 127-es megyei út, Ditró és Tölgyes közötti szakasza. A csaknem 22 kilométeres szakasz megépítésére már aláírták a kivitelezési szerződést. A helyszínen a műszaki igazgatóság kollégái elmondták, négy híd építésével kezdik a munkálatokat, emellett pedig további 68 átereszt is beépítenek. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor a helyieknek elmondta, közös fellépés szükséges annak érdekében, hogy Bukarest is figyelemmel kövesse a megye északi térségének fejlesztéseit. A megyei utak ugyanis a szomszédos megye térségeit kötik össze, az infrastruktúra kiépítése pedig többmillió lejes beruházásokat igényelnek.

– Sok éves munka van magunk mögött, hogy elindulhatnak a munkálatok. Most sem ígértem meg és ezelőtt sem ennek az útnak az aszfaltozását, ha valaki ezt megtette, azt számon kell kérni. Ez mellett azonban Hargita Megye Tanácsa elvégezte a házi feladatát: az engedélyeket beszereztük, kivitelezhető tervünk van, építkezési engedély és érvényes kivitelezési szerződésünk. Ehhez azonban forrásra van szükség a kormány részéről is, az eddig leadott pályázataink mindegyikét visszautasították erre a beruházásra. Bukarestnek felelősséget kellene vállalni a térséget érintő fejlesztések ügyében. Az aszfaltozott útra eddig sem és ezután sem teszek ígéretet, ellenben mindent megtettünk, hogy ez mihamarabb megvalósuljon – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2020. június 27.

 859 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás