fbpx

Hargita megye kulturális stratégiája válasz az új idők kihívásaira

A járványhelyzet távolságtartásra kényszerített, de a kultúra összehoz

Bemutatták Hargita megye következő tíz évre szóló kulturális stratégiáját, amelyet a Planificatio Kft. készített el a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) megbízásából. A stratégia nyilvános közvitáját a kulturális intézmények képviselőivel március 9-én tartották meg a csíkszeredai megyeházán.

Csák László, a Planificatio képviselője ismertette a jelenlevőkkel és az online csatlakozókkal a tervezési folyamatot, a stratégia általános és részleges céljait, illetve az elveket, amelyekre épül a dokumentum.

A stratégia kidolgozásánál figyelembe vették a térségi sajátosságokat, a lakosság véleményét és elvárásait, megvizsgálták a szakpolitikai környezetet, egyeztettek a kulturális intézmények képviselőivel, illetve megvizsgálták a területi közigazgatási egységek költségvetési vállalását. A korábbi stratégiából megőrizték a jó gyakorlatokat, és ezek mellé új kezdeményezéseket fogalmaztak meg. A stratégia általános célja 2030-ra egy magas színvonalú, modern kulturális infrastruktúra kialakítása, ismertette Csák László.

Egyik újdonságként a stratégia meghatározza a KKI – közösségi kulturális indexet, amellyel a települések vonzerejét mérik, figyelembe véve a magánbefektetéseket, a közberuházásokat, a turisztikai vonzerőt, az önálló tevékenységeket, illetve a műemlékek jelenlétét, számolt be Ferencz Angéla, a HMKK vezetője.

„A világjárvány okozta távolságtartás nemcsak a hétköznapi életünkre nyomta rá bélyegét, de a kulturális életben is veszteségeket okozott. Az új kulturális stratégia célja, hogy a legjobb válaszokat adjuk a különböző kihívásokra. Irányt mutatunk az elkövetkező tíz évre, amelyhez bárki csatlakozhat. Hangsúlyt fektetünk a gyermekek nevelésére, az utánpótlásképzésre, azoknak a területeknek a támogatására, amelyek leginkább megsínylik a járványidőszakot. A kultúra más ágazatokra, így például a turizmusra is hatást gyakorol, és igyekszünk kihasználni az egymást erősítő hatásokban rejlő lehetőségeket” – nyilatkozta a stratégia kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Az új stratégia a megyei kulturális élet valamennyi szegmensének bevonásával készült el. A dokumentum meghatározza a közös célokat és azt az utat, amelyen az elkövetkező tíz évben megpróbáljuk elérni a várt eredményeket. Ehhez járulnak hozzá eszköztárukkal a kulturális intézmények” – fogalmazott Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

A kulturális stratégiát Hargita Megye Tanácsa egyik következő ülésén a döntéshozó testület elé terjesztik elfogadásra.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.