fbpx

Hargita Megye Tanácsa jogszabály módosítást tesz le a minisztérium felé az illegális hulladéklerakókra vonatkozóan

Még lehet módosításokat javasolni a közigazgatási kódexbe - ez azért fontos, mert ez szerint fognak dolgozni a helyi és a megyei önkormányzatok

Február 8-án, csütörtökön reggel online térben találkoztak Hargita Megye Tanácsának munkatársai a megye polgármestereivel.

A megbeszélés során Zonda Erika, a Programok és projektek vezérigazgatóság vezérigazgatója bemutatta az egyház támogatási kiírást, külön kiemelve, hogy köszönhetően egy törvénymódosításnak, az idei évtől parókia és temető munkálatokra is lehet pályázni.

A beszámoló végén jó példaként bemutatták Korond község önkormányzatát, akik csak abban az esetben adnak támogatást az egyházaknak, ha pályáznak Hargita Megye Tanácsánál is.

Szőcs István, a Humánerőforrás és kommunikációs igazgatóság igazgatója beszámolt a jelen lévő polgármestereknek, hogy a tavalyi év december utolsó napjaiban változtattak a közigazgatási kódexen. A változások több köztisztviselő munkavállalását érinti, ide értve a toborzás, előléptetések és teljesítménymenedzsmentet is. A vizsgáztatási rendszert is átalakítják európai minta szerint– sorolta Szőcs István. Az említett intézkedések közül több olyan van, amelyek a Köztisztviselők Országos Ügynökségének (ANFP) hatáskörét bővítik.  

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a témához hozzátette, hogy ebben a témakörben több jogszabály módosítást tettünk le, amit a parlamenti frakciónak is el lett küldve. „Azt akarják elérni, hogy egy hivatali vezetőnek ne legyen beleszólása a hivatali alkalmazottak munkájába. Egy erős centralizáció körvonalazódik, ami nem jó a helyi közigazgatási hivataloknak” – zárta a megyeelnök.

A megbeszélés következő napirendi pontja az illegális hulladéklerakók ügye volt. Borboly Csaba kifejtette, hogy az illegális hulladéklerakók és hulladéklerakás problémája a polgármestereket terheli. A hulladéklerakók fel nem számolásáért őket  vonják felelősségre és büntetik.

„Erre megoldásként Hargita Megye Tanácsa a 92/2021-es hulladékgazdálkodási Sürgősségi Kormányrendelet kiegészítését kéri egy új törvény törvényponttal, amely  szabályozza ezeknek az illegális hulladéklerakóknak a felszámolását, átadva a hatáskört a Környezetvédelmi örségnek, valamint a helyi és állami rendőrséget is bevonják a büntetések kiosztásába és a folyamat nyomon követésébe. Ugyanakkor pedig az új cikkely hangsúlyozza az ehhez szükséges anyagi és emberi erőforrás biztosítását”  – hangsúlyozta a megyeelnök.

Sipos István, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség képviselője beszámolt arról, hogy az eddigi meleg ebéd program neve megváltozott egészséges ebéd programra. Az eddigi nyolc, a programba résztvevő iskolát most még bővítették 11 iskolával. A bővítési kiírásban összesen 26 iskola jelezte szándékát motivációs levéllel és önkormányzati támogatói levéllel. „Akik nem jutottak be most a programban ne adják fel a reményt, hiszen reméljük, hogy folyamatosan fogjuk tudni bővíteni a programot” – összegezte Sipos István.

Utolsó napirendi ponthoz érve Balázs Réka, Hargita Megye Tanácsának Petíciós osztályának munkatársa ismertette, hogy folyamatban van a közigazgatási kódex tervezetének az elfogadása, ami egy 194 oldalas tervezet, aminek a módosításában most még bele lehet szólni.

 Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiegészítette, hogy amennyiben jóvá fogják hagyni, meg fogják szabni, hogy a helyi és megyei önkormányzatokban hogyan dolgozzanak. „Az a kérésem a vezetőkhöz, hogy olvassák el a módosításokat és fogalmazzák meg javaslataikat, hogy mit terjesszünk elő” – hívta fel a figyelmet a megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa olyan módosításokat fogalmazott meg, amelyek nagy mértékben lecsökkentik a hátráltató tényezőket, ennek érdekében határidők módosítását javasolták, valamint olyan egyéb módosításokat, amelyek segítenek  bürokrácia elkerülésében és az információk  áramlásának felgyorsításában.

Jövő héten még tartani fognak térségenként fizikai jelenlétes találkozót a polgármesterekkel és más meghívottakkal. Február 13-án  Székelyudvarhelyen, február 14-én Csíkszeredában és február 15-én Gyergyószentmiklóson.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.