fbpx

Legalább 3,5 millió lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa a történelmi egyházakat

Borboly Csaba: 2024-ben is támogatjuk az egyházi felekezetek nem klerikális személyzetét

A nem klerikális személyzet javadalmazásának módját a központi költségvetési törvény rögzíti, illetve Hargita megye éves jóváhagyott költségvetése. Erről és Hargita Megye Tanácsa történelmi egyházakat támogató pályázati kiírásáról egyeztetett ma Borboly Csaba megyeelnök és a Hargita megyei történelmi egyházak esperesei.

Ebben az évben Hargita megyében összesen 419 nem klerikális állás javadalmazásának kiegészítését biztosítják költségvetési forrásokból a következők szerint: 384 állást állami költségvetésből, míg 35 állást Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből.  Közel 11 millió lej idénre a személyzet bére, amelyhez Hargita Megye Tanácsa saját forrásból több mint 987 ezer lejjel járul hozzá, a fennmaradó összeget az áfából befolyt összegekből fedezik.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kifejtette, hogy a családoknak és fiataloknak szükségük van az egyházakra.

– Nálunk, Hargita megyében kifejezetten fontos szerepet töltenek be a hagyományos keresztény értékek, amelyek megtartóerőt jelentettek az elmúlt ezer évben. Az egyházi és világi elöljáróknak közös küldetésük, hogy segítsék és átvezessék az itt élő embereket akár a nehéz időkön is.

Ebben az évben is az összefogáson lesz a hangsúly, ott leszünk történelmi egyházaink mellett segítségükkel azon kell dolgozzunk, hogy mind a közösség, mind a fiatalság számára szilárd alapokat és értékeket tudjunk átadni. Pályázatainkkal hozzá járulunk egy erős közösség és szilárd otthon megteremtéséhez.

Borboly Csaba kifejtette, hogy elsődleges a közös gondolkodás főleg a biztonság érdekében, figyelembe véve az energiahatékony törekvéseket, mint például villanyhálózat, tűzvédelem. Fontosnak tartják, hogy a megfelelő energiahatékonysági tervek is elkészüljenek. A templom orgonáinak és toronyóráinak helyzetéről is egyeztettek, ugyanakkor a műemlékek védelméről.

– Hargita megyében számos település jellegzetes épülete, műemléke a templom, a templomtorony és a toronyóra. Okkal épültek a települések legmagasabb pontjaira, hiszen már messziről láthatóak és felismerhetőek. Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja ezek eredeti formában való megőrzését és átadását az utókornak.

Továbbá még kitért az egyházi együttműködési programra, amely révén az intézmény támogatja a Hargita megyei történelmi egyházak által, vagy ezekkel együttműködésben szervezett hitéleti tevékenységeket, mely rendkívüli jelentőséggel bír, főleg a szórványban, ahol a hit megtartó és összetartó erő.

Bemutatásra kerültek a civil pályázati kiírások is, hiszen az egyházak is pályázhatnak a népviseleti, ifjúsági vagy családoknak szóló tevékenységek támogatási programjára.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.