fbpx

Hargita Megye Tanácsának számos programja az épített örökség védelmét szolgálja

Épített örökségünk védelme a Kárpát-medencében címmel tartottak találkozót Bögözben november 15-én, szombaton, ahol átadták a református műemléktemplom több restaurált műtárgyát, és tájékoztattak a restaurálási munkálat jelenlegi állapotáról. A találkozót az Új Évezred Alapítvány szervezte, az eseményt Kovács Őrs Levente elnök moderálta.

A konferencia templomlátogatással kezdődött, ahol beszédet mondott Benczédi Sándor, a bögözi református templom restaurálási programjának szakmai koordinátora. A szakember az épített örökség fontosságát hangsúlyozta, ezek megóvása erkölcsi kötelesség, mondta. Hozzátette: kisebbségben élőknek ezt megvalósítani csakis összefogással, és a felnövekvő nemzedék értéktudatos nevelésével lehet.

A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki örvendetesnek és kivitelezhetőnek értékelte az ötletet. Mint mondta, iskolapéldaként is be lehetne mutatni a műemlékvédelmi programokat, a szakemberek segítségét ki kell egészíteni népszerűsítéssel. Jó lenne a megyei tanács faluképvédelmi programjába Bögözt is belefoglalni, mondta, amely program azért is fontos, hogy a falvak területrendezése szabályozva legyen. Az elkövetkezőkben megnézik, hogy mivel tudják segíteni a templom feljavítási munkálatait, tette hozzá a megyeelnök. Hargita Megye Tanácsa folyamatosan foglalkozik a megye épített örökségében rejlő értékek kamatoztatásával, az országban egyedülálló módon műemlékvédelmi stratégia elkészítését vállalta Tövissi Zsolt és csapata segítségével. Lassan egy egész rendszer alakult ki az épített örökség védelmére (http://www.epitettorokseg.ro/ ), programok sorozata, több pályázat szolgálja az örökség védelmét, mint a régészeti program, faluképvédelmi program (http://www.hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/muemlekvedelmi-programok-hargita-megyeben.html ), székely kapu megőrző program (http://szekelykapu.hargitamegye.ro/ ), a fejlesztést szolgálja a modern székely ház program, a műemlékvédelmi és az örökségvédelmi stratégia. A megyei tanács műemlékvédelmi projektje által az elmúlt években több mint 60 ezer lejt biztosított a bögözi műemléktemplom restaurálására, állapotfelmérésre, falképek feljavítására, kőelemek és bútorzat restaurálására, számolt be Borboly Csaba. Az elöljáró a rendhagyó történelem órák bevezetésének ötletét ismertette, hogy fiataljainknak adjunk kötődési lehetőséget, hogy az itthon maradást, ne az elvándorlást ösztönözzük, fogalmazott. Borboly Csaba előadásában a fenntartható építkezés, a természetes építőanyagok használatának fontosságát is kiemelte. A műemlékvédelem terén is lehet európai uniós forrásokat és kormánypénzeket lehívni, mondta, ezért is fontos a kormányzati szerepvállalás. Előtanulmányok készítésével fel kell készülni a B kategóriás templomok feljavítására, tette hozzá.

Benczédi Sándor dicséretesnek nevezte Hargita Megye Tanácsa és Borboly Csaba elnök következetes odafigyelését az értékmegőrzés, mentés és a műemlékvédelem terén. Kántor Csaba református esperes is méltatta azt az erkölcsi és anyagi támogatást, amelyet a megyei tanács nyújt az egyházaknak.

Székelykeresztúr, 2014. november 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.