fbpx

Korszerű terelőutat adtak át Csíkszentkirályon

Aszfaltozott mezei utat adtak át november 14-én, pénteken Csíkszentkirály község határában, a terelőút a szentkirályi és a mindszenti gazdák közlekedését könnyíti meg nagymértékben, akik mezőgazdasági gépeikkel nem közlekedhetnek európai úton. Az átadáson jelen volt Székely Ernő polgármester és Böjte József alpolgármester, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök és Becze István tanácsos, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Tánczos Barna szenátor.

Székely Ernő beszédében ismertette: az 5 km terelőutat európai uniós pénzből korszerűsítették, melynek összköltsége 4 és fél millió lej. A beruházás a mezőgazdasági munkák végzésének feltételeit javítja nagy mértékben, és azt kívánta, hogy a községbeliek minél több terményt vigyenek haza az úton. Hozzátette: az út megépülése összefogással valósulhatott meg, a pályázat lebonyolításában nyújtott segítséget megköszönte Tánczos Barna szenátornak, Borboly Csabának, a megyei tanács elnökének és Korodi Attila miniszternek.

Borboly Csaba beszédében azt hangsúlyozta, hogy ezek az utak pénzt hoznak a gazdáknak, az ezen megközelített termőföld és erdő haszna a gazda zsebében marad, hiszen járműveiket is kímélik azzal, hogy aszfaltozott úton közlekednek. A pályázat sikeres lebonyolítása kapcsán kiemelte az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának fontosságát. A megvalósított beruházás a felelős községvezetést dicséri, a munkához gratulált az elöljáróknak. A megvalósított beruházások átadásának egy újabb állomása ez a községben, fogalmazott, végül hozzátette: menni kell előre.

Olyan utat adtak át ez alkalommal, amely évek múlva is használható lesz, a megvalósítás pedig az erős helyi összefogás eredménye, mondta Korodi Attila. A megfelelő úton megközelíthető földekről nagyobb haszonnal tudják a gazdák terményeiket betakarítani, tette hozzá. Gratulált a községvezetésnek, és köszönetet mondott Tánczos Barna szenátornak a projekt során nyújtott segítségéért.

A 2011–2012-es pályázati kiírásokban lehetett mezei utakra pénzt lehívni, ismertette Tánczos Barna szenátor, amikor az országból Hargita megye használta ki a legeredményesebb a kínált lehetőséget. Ezen projektből több mint húsz millió eurót sikerült lehívnia a megyének, számolt be. A hasonló pályázati lehetőségeket a jövőben is ki kell használni, az infrastrukturális beruházásokat folytatni kell, élhető körülményeket kell biztosítani vidéken is, tette hozzá.

A terelőutat Csató Béla csíkszentkirályi plébános áldotta meg.

Csíkszereda, 2014. november 14.

 653 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás