fbpx

Hargita Megye Tanácsát regisztrálták az átláthatósági nyilvántartásba

A brüsszeli Székelyföldi Képviseleti Iroda projekt keretében Brüsszelben tartózkodtak Hargita Megye Tanácsának munkatársai november 17-21. között, ahol számos nemzetközi érdekeltségű tevékenységet végeztek. Többek között részt vettek a Régiók Bizottsága által szervezett Kompetitív vállalkozások és ezek hozzájárulása a regionális fejlesztésben – Kis- és középvállalkozások szerepe a regionális fejlesztésben 2014-2020 periódusban konferencián, az ott elhangzottak szerint nagy figyelmet kell fordítani a kis vállalkozások támogatására, vállalkozói szellem fejlesztésére, a start-up vállalkozások létrehozására. A konferencián bemutatták az Europa 2020 stratégia vonatkozásait a vállalkozói szféra támogatására, illetve a finanszírozási eszközök kialakításáról.

Továbbá a megyei tanács munkatársai több helyen kézbesítették Hargita Megye Tanácsának projektportfolióját a partnerségi hálózat bővítésének céljával, illetve annak érdekében, hogy minél több megyei érdekeltségű európai uniós finanszírozású pályázatban tudjon részt venni a megyei tanács.

Ugyanakkor regisztrálták a megyei tanácsot az átláthatósági nyilvántartásba (Transparency Register), amelyet az Európai Bizottság és az Európai Parlament közösen hozott létre, azzal a céllal, hogy az állampolgárok tájékoztatása azokról a szervezetekről és független személyekről, amelyek tevékenységének célja az Európai Unió döntéshozatali eljárásának a befolyásolása. A nyilvántartás online felületét a következő elérhetőségen lehet megtekinteni: http://ec.europa.eu/transparencyregister/info/homePage.do?redir=false&locale=hu#hu

Emellett szakmai tanácskozásokat szerveztek a jövő évi brüsszeli programok megszervezése kapcsán, a tervek között szerepel kulturális programok lebonyolítása, úgy, mint a Szárhegyi Nemzetközi Alkotótábor alkotásainak kiállítása Brüsszelben, a Székelység Története tankönyv, illetve a Székely Könyvtár köteteinek bemutatása.

Ugyanakkor a munkatársak felmérték annak a lehetőségét, hogy Hargita megyei papok, lelkészek miséket, istentiszteleteket tartsanak Brüsszelben, amelyre a jövőben lesz lehetőség a további egyeztetések függvényében.

Továbbá felmérték a Székely Termékek brüsszeli népszerűsítési és értékesítési lehetőségeit, piaci terepszemlét tartottak, ahol kiderült, hogy nem szükséges belga állampolgárságú legyen az illető, ahhoz hogy brüsszeli piacon árulhasson, csak a szükséges engedélyeket kell beszerezni helyi és regionális szinten.

Csíkszereda, 2014. november 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás