fbpx

Hargita megyei polgármesterek találkoztak Csíkszeredában

Főként az idei év terveiről, a felhasználható anyagi forrásokról beszéltek a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás közgyűlésén, majd az azt követő polgármester-találkozón, amelyet március 6-án, pénteken tartottak a csíkszeredai megyeházán. A találkozón Borboly Csaba elnök mellett Hargita Megye Tanácsának alelnökei, Incze Csongor és Barti Tihamér is jelen voltak.

Új elnök a megyei hulladékgazdálkodási társulás élén

Elsőként Molnár Gábor, a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás leköszönő elnöke számolt be a 2014-es év tevékenységeiről, amelyek közül a legfontosabb a megye integrált hulladékkezelését célzó projekt levezetésének segítése volt. Számos jogi helyzetet tisztázni kellett a területeket illetően, törvénymódosítási vitában is részt vettek Bukarestben, illetve igyekeztek minél jobban együttműködni a társulás tagjaival, számolt be a leköszönő elnök. A 2015-ös tervekről már Eigel Tibor, a társulás újonnan megválasztott elnöke számolt be.

Zólya László projektmenedzser ismertette: az integrált hulladékkezelésre irányuló projekt a megye második legnagyobb uniós projektje, amelynek keretében a beruházások mellett 37 célgépet vásárolnak, illetve több mint 37 ezer különböző típusú konténert, amelyet a megye településein osztanak szét.

A projekt kivitelezése kapcsán végül Borboly Csaba mindenki pozitív hozzáállását kérte, hiszen, mint mondta, a létrehozott rendszert közösen kell működtetni.

Az együttműködési lehetőségeket keresi a megyei tanács

Egyes településeket hátrányosan érintett az új költségvetési törvény, ezeken próbál segíteni Hargita Megye Tanácsa, mondta a megyeelnök. Ezt a tartalékalapból igyekeznek megoldani, aminek felhasználását alaposan meg kell indokolni, magyarázta, és arra kérte a polgármestereket, hogy igyekezzenek ezt a lehetőséget kihasználni, bizonyítva az egyes esetek rendkívüliségét. Hozzátette: a megyei tanácson belül létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek elnöke Incze Csongor, és feladata a kérések egyenkénti megvizsgálása.

A beruházások tekintetében keresik az együttműködési lehetőséget a helyi önkormányzatokkal, számolt be Hargita Megye Tanácsának elnöke, ezekre jó példa a Kisvíz és a Kisvillany program, illetve jó lehetőséget ajánl a megyei tanács kalákaprogramja.

Fontos a képviselet az Unió intézményeiben

Borboly Csaba beszámolt a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről, illetve a fokozatosan erősödő testületben való képviselet fontosságáról beszélt. Az RMDSZ-tagként mandátumot nyert politikus ez alkalommal is megválaszolta a gyakori kérdést, és elmondta, hogy ezt a tevékenységét teljes egészében az Európai Unió finanszírozza, kiutazásai anyagilag nem terhelik sem a megyei tanácsot, sem az RMDSZ helyi szervezetét. Beszámolt raportőri tevékenységéről is, amelynek a törvénykezésben van fontos szerepe. Eddig egy jelentését elfogadták, a második előterjesztésére áprilisban kerül sor, mondta. Eddig több uniós jogszabálytervezethez nyújtott be módosító javaslatot, ezeket részben el is fogadták, főként a fafeldolgozás, az elvándorlás, a hulladékgazdálkodás, a fenntartható épületek, a felsőoktatás, a fiatalok foglalkoztatottsága, éghajlat- és energiapolitika, a nemzeti kisebbségek, a környezettudatosság témakörében.

Pályázati források a fejlesztésekre

Péli Levente, Hargita Megye Tanácsának munkatársa a Regionális Operatív Program önkormányzatoknak kedvező pályázatairól számolt be, amelyek felhasználhatók középületek felújítására, a turizmus fejlesztésére, a műemlékek védelmére, szociális otthonok létesítésére, utak rehabilitálására. Ezekre önkormányzatok, illetve partnerségek pályázhatnak, a részletes információkért bármikor kereshetik a megyei tanács munkatársait, biztosította a jelenlevő polgármestereket Péli Levente.

Hargita Megye Tanácsának már meghirdetett pályázatait Zonda Erika, a Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője mutatta be. Ezek benyújtásának határideje április 9., a megnövelt összeg és a támogatott tevékenységek kiszélesített köre ifjúsági, családi, sport, kulturális, turisztikai tevékenységeket támogat, erre várják a civilszervezetek jelentkezését. De van pályázati kiírás az időseket tömörítő szervezetek tevékenységeinek támogatására, otthonápolási szolgálatra, a mozgássérültek szervezeteinek támogatására, és olyan alapítványok, illetve egyesületek számára, amelyek a nehéz sorsú gyerekek számára működtetnek nappali központot.

A megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, Barabás Csaba az iroda tevékenységéről számolt be, amelynek célja a munkahelyteremtés ösztönzése, hogy a cégek profitjukat helyben költsék el, és jelenlétükkel emeljék az életszínvonalat. Az iroda az adatgyűjtés után egy online kalauzt készít a megyében rejlő befektetési lehetőségekről, ennek kivitelezéséhez minden önkormányzatot felkeresnek az elkövetkező két hónapban. Ezenkívül különös hangsúlyt fektetnek az induló vállalkozások segítésére.

Barti Tihamér alelnök beszámolt a kidolgozás alatt álló Kisinternet programról, amely a Kisvillany mintájára fog működni. Erre már különített el összeget a költségvetéséből a megyei tanács, az alelnök arra kérte a polgármestereket, hogy jelezzék az erre vonatkozó igényeket.

Fülöp Otilia megyei főépítész bemutatta a 2009-ben elindított és az idén is folytatódó faluképvédelmi programot, Ferencz Angéla, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője egy soron következő magyarországi gasztrokulturális rendezvényen való részvételre biztatta a polgármestereket, amely kiváló lehetőséget nyújt a települések népszerűsítésére. Ez a rendezvény a május 1–3. között a budapesti Millenáris Parkban zajló Székely Fesztivál.

Egyed Árpád főjegyző pedig a számvevőszéki ellenőrzéseket követő teendőkről készítette fel a polgármestereket, és elmondta, hogy hogyan kell eljárni a feladatok törvényes megoldásához.

Csíkszereda, 2015. március 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.