fbpx

Hargita sajt az északolasz autonóm testvérrégiónk modellje alapján

A termelők érdekében konferenciával egybekötött terroir jellegű sajtkészítési bemutatót szerveznek

Háromnapos konferenciát szervezett Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. Ennek során az érdeklődőknek lehetőségük nyílik betekintést nyerni a sajtkészítés folyamatába is.

A konferencia megnyitóját Szépvízen, április 26-án, hétfőn tartották, amelyen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója, továbbá Hargita megyei gazdák vettek részt.

A konferencia első napján készült bejegyzést itt tekinthetik meg:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/307900830697800

A programsorozat nemcsak a sajtkészítés fontos tudnivalóit tárja fel, hanem hétköznapi problémákra is keresik a választ, amelyekkel a megyei gazdák szembesülhetnek, mint például a pályázati lehetőségekről szóló tájékoztatás, illetve útba igazítás.

Borboly Csaba a Hargita sajtról és annak az értékesítéséről számolt be.

– A Hargita sajt ötlete 2009-2010-ben merült fel, az olaszországi Aosta-völgy régió modellje alapján fejlesztjük. Célunk, hogy az ilyen jellegű sajtokat minél jobban lehessen értékesíteni, illetve erősíteni a piacon. Fontos, hogy beszéljünk a Hargita sajtról és a sajtcéhek ügyéről is – fejtette ki a tanácselnök. Hozzátette: – Az új európai uniós támogatási rendszerben az eddigieknél több pénzt kell lehívni a megyébe, ezzel párhuzamosan fontosnak tartjuk a magyar kormány agrártámogatását is, amely a szövetkezetekben is hasznosítható. Hargita Megye Tanácsa biztosítja a kereteket a marketinghez, a piacra jutáshoz, a képzésekhez.

Mint arról Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője beszámolt, a konferencia egyik célja a gazdáink képzése, a sajtkészítési folyamat bemutatása, erős minőség biztosítása, a kis termelők életképességének és értékesítési lehetőségeinek fejlesztése, ezáltal a helyi gazdaság támogatása. Ehhez Kiss Ferenc sajtkészítő mestert hívták meg, akivel már előző években is sikerült együttműködni.

– Közösen sikerült levédeni a Hargita sajtot, amelynek egy új irányt szeretnénk szabni. A Hargita sajt országosan levédett márkanév, amelynek jól meghatározott kritériumai vannak – számolt be Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője.

 

A konferencia programja elérhető a következő Facebook-eseményeken:

Szépvíz: https://www.facebook.com/events/761497424551398

Homoródalmás: https://www.facebook.com/events/1909557242536133

Tekerőpatak: https://www.facebook.com/events/741079049923876

Az olaszországi Aosta-völgyi Fontina sajtról bővebben itt olvashatnak:

https://culturecheesemag.com/cheese…/Fontina-Val-dAosta

https://www.cheese.com/fontina-val-daosta/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.