fbpx

Hasonló gondok Székelyföldön és Európa más részein

Az oktatásban meg kell teremteni egyfajta vállalkozói kultúrát, amely a fiatalok vállalkozó szellemét erősítené elsősorban a szakiskolákban és a középiskolákban – hangsúlyoztam ma az athéni konferencián, ahol Markku Markkulát, a Régiók Bizottságának (RB) elnökét képviseltem. Az értekezletet az európai fiatal vállalkozók témájával (European Conference on Youth Self-Employment) szervezte meg az Attikai Önkormányzatok Regionális Szövetsége (PEDA), a Helyi Szociális Akció és Inklúzió Európai Hálózatával (ELISAN) együttműködve.

Tegnap mutattuk be Hargita Megye Tanácsa fejlesztési ügynöksége által készített felmérést a fiatal végzettekről. E szerint a megkérdezett Hargita megyei végzősök 55,6 százaléka szeretne vállalkozást indítani, ezért is fontos a fiatalok vállalkozói kedvének növelése. Ezt követően pedig ma reggel a fiataloknak szervezett vállalkozói fórumon szóltam a résztvevőkhöz ugyanebben a témakörben.
Meggyőződésem, hogy csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha problémáinknak nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is hangot adunk.

Mai beszédemben hangsúlyoztam, hogy a fiatal vállalkozók támogatása hatékony módszer lehet az agyelszívás elleni fellépésben, amivel a kelet-európai államok küszködnek, és megoldást jelentene a jelenlegi európai munkaerőpiaci helyzetben, amikor magas a munka nélküli és képzetlen fiatalok aránya. Elsősorban a vidéki környezetben élő fiatalok vállalkozó kedvét kellene növelni, nagy potenciál van ugyanis a mezőgazdaságban, amelyhez a tudást sokan már kisgyerekkoruktól elsajátították, már csak egy „kívülről” jövő ösztönzés kell, hogy saját vállalkozást indítsanak.

A fiatalok támogatása nem feltétlenül béremelést jelent. Hibáznak azok, akik kizárólag ebben látják a megoldást. Csak akkor tudjuk csökkenteni az elvándorlási hullámot, ha LEHETŐSÉGET teremtünk, ennek egyik fontos összetevője pedig a vállalkozói kedv növelése kell legyen. Viszont ahhoz, hogy sikeresek legyünk, nyitottak kell legyünk az újra. Szét kell nézzünk a világban, milyen jó gyakorlatok léteznek és mi ezeket hogyan tudnánk a helyi viszonyokhoz mérten alkalmazni.

Ennek szellemében tovább kell folytassuk az elkezdett munkát, meg kell találnunk azokat az eszközöket, amelyek révén hatékonyan tudjuk képviselni fiataljaink érdekeit. Minden javaslatra szükség van, ezért kérem, küldjék el ötleteiket és véleményüket arra vonatkozóan, hogy milyen módon tudnánk támogatni a fiatal generációt.

A beszéd a következő linken érhető el: http://www.borbolycsaba.ro/en/european-conference-on-youth-self-employmen-11-11-2016/

A konferencián készült videó a következő linken érhető el: https://www.instagram.com/p/BMrA2fGBqpe/?taken-by=borbolycsaba

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.