fbpx

Hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ épül Csíkszeredában

Számos akadály elhárítása, többéves erőfeszítés után március 10-én, kedden sikerült elkezdeni a csíkszeredai egykori növényvédelmi központ méregtelenített területén egy közel ötmillió lej értékű projekt építését: hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozását. Az új épületek a Szent Anna Elhelyezőközpont 80 gyerek lakója számára készülnek, ami a régi központ bezárását jelenti.

Az ünnepélyes munkálatkezdésen részt vettek a gyerekek, nevelőik, a sajtó képviselői, továbbá a projektet lebonyolító Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, illetve Hargita Megye Tanácsa vezetői, munkatársai. Jelen volt Elekes Zoltán, a megyei tanácshoz tartozó gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnök, valamint Ion Proca, a megyei tanács szociális szakbizottságának elnöke.

Borboly Csaba szerint a pályázat lebonyolítása mélypontok sorozatát jelentette, többször előfordult, hogy majdnem feladták, bürokratikus akadályok és anyagi gondok miatt, de mindig volt hit, erő a továbblépéshez.

– Kínkeservesen jutottunk el a megvalósításnak ebbe a szakaszába. Ez csapatmunka eredménye, elsősorban Elekes Zoltán vezérigazgatónak és munkatársainak az érdeme, de segített Korodi Attila akkori környezetvédelmi miniszter és Horváth Levente munkaügyi államtitkár is, mindannyiuknak ezúton is köszönöm a támogatást. Ugyanakkor Csíkszereda város lakói számára is hasznos ez a mintegy egymillió euró értékű projekt, hiszen a megyei tanács pénzéből távolítottunk el erről a területről az emberi életre is veszélyes mérgező anyagokat, így megszűnt egy veszélyforrás a településen – hangsúlyozta a megyeelnök. Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből több mint 1,8 millió lejt költött a terep előkészítésére. Megjegyezte, hogy a családi típusú házak fából épülnek, ami reményei szerint a magánemberek számára is jó példával szolgál majd, erősítve a megyei tanács azon törekvését, hogy minél többen építkezzenek fából a megyében.

Elekes Zoltán elmondta, hogy a Szent Anna Elhelyezőközpont állandóan költözött, 2000 óta már hat különböző székhelye volt, és soha nem volt igazán megfelelő a helyszín, nem volt udvara sem.

– A családnál jobb modellt még nem találtak ki a gyereknevelésre, ezért is fontos ezeknek a házaknak a felépítése. Mindegyik házban egy-egy kisebb család fog lakni, gyerekek nevelőkkel együtt. Remélem, ősszel ismét együtt ünnepelhetünk, akkor már az elkészült házaknál – jelentette ki a vezérigazgató.

A beszédek után a Szent Anna Elhelyezőközpont gyerekeinek zenés előadása következett, majd a munkálatokat szimbolikusan Borboly Csaba és Elekes Zoltán kezdték el.

Az országos érdekeltségű program a régi típusú intézmények bezárását és rekuperációs központok, családi típusú házak és/vagy apartmanok létrehozását célozza. A projekt címe A csíkszeredai Szent Anna Elhelyezőközpont bezárása, valamint hét családi típusú ház és egy rekuperációs központ létrehozása fogyatékkal élő, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára, költségvetése 4 849 953 lej, amiből 3 172 127 lejt a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium Országos Gyermekjogvédelmi és Örökbefogadási Hatósága biztosított, a fennmaradó összeget pedig a társfinanszírozó Hargita Megye Tanácsa biztosította a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon keresztül.

A projektnek többek között az a célja, hogy családi típusú alternatívákat teremtsen gyermekeknek és fiataloknak a rezidenciális típusú elhelyezőközpont bezárásával és megszüntetésével, illetve a hét családi típusú otthon létrehozásával, habilitációs és rehabilitációs szolgáltatásokat biztosítson a központ kedvezményezettjeinek, a fogyatékkal és tanulási nehézségekkel élő gyermekek számára a projekt által létrehozott rekuperációs központban, növelje a családi típusú házak számát és csökkentsék a régi típusú intézmények számát. Kiemelt cél a gyermek/fiatal integrálása/reintegrálása a természetes/bővített családjába, valamint szociális/professzionális integrálódása. A célcsoportot az a 80, 14–26 életév közötti, tanulási nehézségekkel küzdő és/vagy mozgássérült fiatal alkotja, aki a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakközépiskolában tanul. A pályázat nemcsak az építésről szól, hanem a berendezések megvásárlásáról, a személyzet kiválasztásáról, a gyermekek/fiatalok elhelyezéséről az új szolgáltatásban, és a létesítményeket három hónapig a projekt keretében üzemeltetik. A tevékenységek befejezésének időpontja 2015. december 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.